Plan Boom deelt historische landschapselementen uit

januari 31, 2023

Plan Boom Utrecht deelt historische landschapselementen uit!

Plan Boom Utrecht deelde afgelopen vrijdag boompjes uit aan boeren en andere grondeigenaren! De actie, die gefinancierd werd door de provincie Utrecht, geeft inwoners de kans om hun erf natuurvriendelijker te maken. Met de bomen kan een landschapselement aangelegd worden, zoals een houtsingel of geriefhoutbosje.  De 15.000 boompjes werden vrijdag opgehaald door meer dan 40 bewoners uit de provincie. Landschapselementen helpen bij het verbeteren van de waterhuishouding en geven voedsel en nestgelegenheid voor erfvogels. Deze actie draagt bij aan de ambitie van Plan Boom om de hoeveelheid bomen in Nederland uit te breiden met tien miljoen bomen. De provincie Utrecht draagt actief bij aan deze ambitie, onder andere via dit project.

Een geriefhoutbosje is een klein bosje op het land van een boer, waar vroeger het hakhout vandaan werd gehaald. Geriefhoutbosjes, maar ook andere landschapselementen zoals boomgroepen en houtsingels, maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw. Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap, want ze bevorderen de biodiversiteit, de waterhuishouding en vangen fijnstof op. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig. Daarnaast gaat het landschap er levendiger en afwisselender uitzien.

“Houtsingels, boomgroepen en geriefhoutbosjes zijn erg belangrijk in het agrarisch cultuurlandschap van de provincie Utrecht. Dagvlinders, kleine zoogdieren, wilde bijen en vele vogels leven in of in de omgeving van deze landschapselementen. Ze zijn daarom van groot belang om te behouden en uit te breiden. Help ons mee om landschapselementen aan te planten”, aldus projectleider Plan Boom Hein Pasman.

Plan Boom
Plan Boom is een project van de Natuur en Milieufederaties, LandschappenNL en partners Trees for All, LSA bewoners, stichting wAarde en de stedelijke milieucentra. Samen planten zij met heel Nederland tien miljoen bomen. Overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren helpen mee om dit doel te realiseren. De provincie Utrecht ondersteunt Plan Boom bij de provinciale activiteiten.

Meer weten over Plan Boom? Kijk op https://planboom.nl/

Tags:
Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Projectleider natuurinclusieve samenleving