Nog 5 gemeenten gezocht voor WATT NOU!

februari 6, 2019

Nog 5 gemeenten gezocht voor WATT NOU!

Jongeren over energie

Watt nou! connect met jongeren op hun manier. Met een campagne in het hart van de jeugd, en de succesvolle app Swipocratie. Via deze weg betrekken we jongeren bij het lokale gesprek over nieuwe energie. Offline gaan we verder. In live-sessies werken jongeren per gemeente hun eigen energiescenario uit.

In de tweede helft van 2019 pakt de NMU groots uit met een jongerencampagne in 10 Utrechtse gemeenten. De inzet? Jongeren een stem geven in discussies over energie en klimaat, op hún manier! En dat niet alleen: bij voldoende animo legt de provincie flink bij om de bijdrage per gemeente minimaal te houden.

De aanmeldingen stromen inmiddels binnen. Niet vreemd, want dit is echt een offer you can’t refuse. Wees er dus snel bij, en meld jouw gemeente vóór 1 maart 2019 aan via Gerben de Vries (g.de.vries@nmu.nl). Nieuwsgierig geworden? Neem snel contact op voor meer informatie, of kijk op Energiewerkplaats Utrecht.

Succesvolle pilot in De Bilt

In 2018 gingen de NMU en de provincie samen op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe krijgen we jongeren (16-25 jaar) actiever betrokken in de energiedialoog? Daarom zijn we in de gemeente De Bilt aan het experimenteren geslagen met een vernieuwende jongerenaanpak. De filosofie was: jongeren opzoeken waar ze zijn, op een manier die hen aanspreekt.

De resultaten waren overweldigend! Maar liefst 239 Biltse jongeren namen deel aan de Swipocratie, een online tool waarmee je binnen 5 minuten je voorkeuren in de energietransitie kunt doorgeven. De jongeren bleken vrijwel allemaal meer te willen doen tegen klimaatverandering, en zagen daarvoor een groot scala aan bespaar- en duurzame opwekmogelijkheden. Ook in de aansluitende ontwerpsessie kwam de energie goed los – binnenkort presenteren we het ‘bod van de jongeren’ voor een energieneutrale gemeente aan de wethouder.

Hoog tijd om te gaan opschalen dus, want de ontwikkelde aanpak kan in veel meer Utrechtse gemeenten uitkomst bieden!

Tags: