Enthousiaste Heuvelrugtuiniers gezocht

mei 1, 2019

Enthousiaste Heuvelrugtuiniers gezocht

Woon je op de Utrechtse Heuvelrug en heb je een tuin? Dan nodigen we je graag uit om daar een ‘Heuvelrugtuin’ van te maken: een natuurlijk ingerichte tuin, met bijvoorbeeld weinig tegels en veel streekeigen planten, met kasten voor vogels en bijen, en zonder gebruik van gif. NMU gaat samen met partners zoals IVN, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, gemeenten, provincie en bewoners aan de slag om Heuvelrugtuinen te maken. Dus komen wij graag nu alvast in contact met geïnteresseerden.

CC0 Public Domain

De provincie Utrecht heeft een bijzonder natuurgebied, het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Anders dan in de meeste nationale parken in Nederland wonen er in dit park veel mensen – waarvan er de nodige een tuin(tje) hebben. Wat is er voor hen nou mooier dan een stukje ‘eigen’ nationaal park in hun achtertuin, waar je de deur niet voor uit hoeft? Dat kan door van de tuin een Heuvelrugtuin te maken!

Natuurlijk ingerichte tuin

Een heuvelrugtuin is een natuurlijk ingerichte tuin, bijvoorbeeld met zo min mogelijk tegels en juist veel groen. Een tuin met kasten voor vogels en bijen, met streekeigen planten en zonder gebruik van gif. Moeilijk? Helemaal niet! Kleine tuin, geen groene vingers of een klein budget? Ook dan kun je van je tuin een Heuvelrug tuin te maken.

Bewoners, initiatieven, gemeenten gezocht

In een nieuw project gaan de NMU, IVN, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, gemeenten, provincie en bewoners aan de slag om Heuvelrugtuinen te maken. We zoeken op dit moment bewoners, bewonersinitiatieven, gemeenten en andere partijen die hieraan mee willen doen. Het zoekgebied bestaat uit de Heuvelrug gemeenten: Utrechtse Heuvelrug, Zeist, De Bilt, Woudenberg, Rhenen, Baarn, Soest, Amersfoort, Leusden en Veenendaal.

Het project start eind 2019, begin 2020. De aanpak voor het project wordt momenteel nog verder uitgewerkt. De NMU inventariseert daarom nu alvast welke gemeenten, bewoners en anderen er mee willen doen.

Samen creëren we meer natuurwaarde voor het nationaal park. Maar het is natuurlijk ook gewoon hartstikke fijn toeven in zo’n tuin, en we dragen bij aan het vasthouden van water en aan schoon drinkwater in de grond.

Interesse? Neem contact op met Jeannine van Bree.

Tags: