NMU ondertekent Beheerconvenant Prachtlint

september 24, 2019

NMU ondertekent Beheerconvenant Prachtlint

De NMU heeft op 20 september het Beheerconvenant Prachtlint ondertekend. De initiatiefnemers van Prachtlint willen de biodiversiteit in de regio Alblasserwaard – Vijfheerenlanden versterken door middel van een natuurlint door de streek. Dit doen zij onder andere door ecologisch beheer van openbare terreinen, zoals wegbermen, te stimuleren. De NMU ondersteunt dit initiatief, dat ontstond uit een samenwerking tussen particulieren, bedrijven en overheden.

Max Zevenbergen ondertekende het convenant namens de NMU.

Sinds januari 2019 maakt de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden onderdeel uit van de provincie Utrecht. Een groot deel van het Prachtlint zal dus ook in Utrecht gerealiseerd gaan worden. Ook de provincie Utrecht en het Utrechts Landschap hebben het convenant ondertekend.

Het Prachtlint is een initiatief van de Stichting Blauwzaam en is een verbinding van ‘natuurparels’ door een lint van ecologische beheerde bermen in de Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Onder de parels bijvoorbeeld de Havelingen in het Werelderfgoed Kinderdijk, de fruitboomgaard De Koepel in Arkel en Natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd. Er zijn inmiddels weer meer bermen en parels toegevoegd. Het Prachtlint groeit en bloeit en slaat aan, zo blijkt.

Rolia Wiggelinkhuijsen, bestuurslid van de Stichting Blauwzaam, heeft mede aan de wieg gestaan van dit beheerconvenant. ‘Prachtlint is een mooi voorbeeld van zichtbaar iets doen met partijen uit de streek. Het brengt mensen bij elkaar en laat ze mooie dingen doen. Dat Utrecht nu meedoet is een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking.’

Tags: