Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
NMU aanwezig op de Grüne Woche in Berlijn

NMU aanwezig op de Grüne Woche in Berlijn

Van 18 t/m 28 januari vond in Berlijn de jaarlijkse Grüne Woche plaats. Op deze internationale landbouwbeurs worden consumenten direct in contact gebracht met producenten van landbouwproducten. Samen met onze collega milieufederaties uit Noord-Holland en Friesland kregen wij de gelegenheid om op de Grüne Woche de Nederlandse natuurinclusieve landbouw onder de aandacht te brengen.

Binnen het grote Nederlandse paviljoen kregen wij een eigen stand waar onze Naturbauern zich konden presenteren. De bezoekers konden diverse producten proeven en ze konden een korte enquête invullen over duurzame landbouw. En uiteraard gingen de boeren en medewerkers van de milieufederaties zoveel mogelijk het gesprek aan met de Duitse bezoekers. Er hebben verspreid over de periode tien duurzame boeren in de Naturbauern stand gestaan, waarvan twee uit de provincie Utrecht.

Leerzame ervaringen
Van De Beekhoeve was Monique van der Laan aanwezig. Monique kijkt terug op een paar succesvolle dagen: “Mensen waren betrokken en geïnteresseerd in wat ik vertelde, dat een gezond bodemleven belangrijk is voor gezonde voeding en boer en burger elkaar moeten helpen om dit te realiseren.” Lise Zwetsloot, van biologische kaasboerderij Vrede-Oord is ook enthousiast: “Een bijzondere en leerzame ervaring om mijn producten te presenteren en te verkopen. Als er nog een keer een beurs in Duitsland is dan zeg ik meteen ja.”

Natuurinclusieve boeren
Naast het contact met de Duitse consument heeft onze aanwezigheid natuurinclusieve landbouw ook op andere manieren onder de aandacht gebracht. Minister van Landbouw Carola Schouten heeft de stand bezocht en een delegatie van Tweede Kamerleden heeft een uitgebreide presentatie gekregen. Bovendien was er veel interesse voor onze aanpak bij de Nederlandse ambassade in Berlijn en mochten we ons verhaal vertellen aan een delegatie van landbouwvertegenwoordigers van de Duitse deelstaten. De Duitse landbouw kampt met dezelfde problematiek als de Nederlandse, zoals verminderde biodiversiteit en de effecten van klimaatverandering. Bovendien heeft het Duitse platteland te maken met krimp van de bevolking. Natuurinclusieve boeren die ook andere activiteiten op hun bedrijf ontwikkelen, zoals zorg, educatie of de verkoop van producten aan huis, kunnen een bijdrage leveren aan plattelandsontwikkeling.

Dagboek van een boerin
Bent u benieuwd hoe een dag op de Grüne Woche er uit zag? Lees hier dan een dagboekfragment van een van de boerinnen!


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI