Nieuwbouw ’t Burgje in Odijk, alsnog aardgasvrij?

november 5, 2018

Nieuwbouw ’t Burgje in Odijk, alsnog aardgasvrij?

De verkoop van de woningen voor Buurtschap Het Burgje in Odijk, gemeente Bunnik, is eind oktober van start gegaan. Gemeente Bunnik heeft een vergunning afgegeven voor bouw met aardgasaansluiting. Mede op aandringen van de NMU hebben ontwikkelaars Nijhuis Bouw bv en Explorius Vastgoedontwikkeling bv aangegeven de toekomstige bewoners de keuze te bieden tussen een woning aangesloten op het aardgasnet, en een woning zonder aardgas.

De NMU hoopt dat toekomstige bewoners massaal kiezen voor de aardgasloze variant. De reden hiervoor ligt voor de hand. We gaan van het aardgas af; alle woningeigenaren worden op termijn verplicht van hat aardgas af te gaan. Mensen die nu een woning met CV-ketel kopen, moeten op termijn hun CV ketel alsnog vervangen door een alternatief (bijvoorbeeld een warmtepomp).

Wat betekent dit financieel? Een warmtepomp en het extra stroomverbruik voor de warmtepomp brengen meerkosten met zicht mee. De aardgasvrije woning heeft echter geen kosten voor aardgasverbruik. Daarnaast zijn er ook geen kosten voor de gasaansluiting, het vastrecht, de toekomstige vervanging CV-ketel, etc. En voor aanschaf warmtepompen kan gebruik gemaakt worden van de landelijke subsidieregeling (ISDE). Dus ondanks dat de aardgasvrije woning in aanschaf duurder is dan een vergelijkbare woning op aardgas, zijn de woonlasten vaak lager. Ook levert een woning die geen aardgasaansluiting heeft, bij verkoop, meer op dan een woning met aardgasaansluiting. Dinsdag 20 november organiseren de ontwikkelaars een eerste bewonersavond waar de NMU ook aanwezig is.