Nacht van de Nacht

november 17, 2021

De NachtvandeNacht van 2022 is weer achter de rug. Op zaterdag 30 okt gingen op honderden plekken in het hele land de lichten uit (zoals de Dom), werden er zo’n 250 activiteiten georganiseerd in het donker en kwamen we met een interessante live stream vanuit Friesland en Fort bij Vechten Utrecht met workshops en lezingen. In bijna alle provincies doofden ook restaurants de lichten en konden gasten romantisch dineren bij kaarslicht. In Utrecht deed oa restaurant Zuiver mee.

In Fort bij Vechten gaan een keer per jaar de deuren in de avond open en gaan dan alle lichten uit. Delen van het fort die normaal gesloten blijven zijn dan te bezoeken en iedereen kan via een ledkaarsjesroute de donkerte van een fort ervaren. Onderweg staan gidsen die iets vertellen over de natuurwaarden, de geschiedenis en de dieren op het fort. En op enkele plekken konden gasten genieten van projecties, lichtkunstenaars en mochten ze een kijkje nemen in een van de ondergrondse gewelven. Honderden bezoekers en veel gezinnen met kinderen kwamen af op dit Utrechtse Nacht van de Nacht evenement.

Workshop nachtfotografie, live stream en astronomen met telescopen
In het Fort werd ook een workshop nachtfotografie georganiseerd met zo’n 100 deelnemers. Ambassadeur Johan van der Wielen organiseerde deze workshop en begeleidde de 100 deelnemers na de workshop samen met 10 nachtfotografen met het maken van moois nachtfoto’s.  langs de ledlichtjesroute vertelden astronomen over de sterren en konden bezoekers door telescopen naar de sterren kijken. Vanwege de regen werden de telescopen aan het begin van de avond in een chambree gezet.

Langs de ledlichtjesroute vertelden astronomen over de sterren en konden bezoekers door telescopen naar de sterren kijken. Vanwege de regen werden de telescopen aan het begin van de avond in een chambree gezet.

Studenten Suzie, Anna en Burak projecteerden prachtige natuurbeelden langs de route.

Ambassadeur Marjolein van Heemstra
Vanaf 2022 mocht de Nacht van de Nacht campagne Marjolein van Heemstra toevoegen aan de lijst van ambassadeurs. Haar werk won verschillende literaire prijzen en werd in acht landen vertaald. Haar laatste boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ gaat over de vraag hoe de ruimte ons anders kan doen kijken naar de aarde. Ze schreef columns voor NRC en Trouw en werkt nu regelmatig voor De Correspondent. Naast het produceren van theatershows zet ze zich de laatste tijd in voor de Nacht. Samen met Najat Kaddour startte ze ‘de Nacht-Wacht’, een project met vele vormen en één missie: het vergroten van onze liefde voor de nachtelijke duisternis. Ze deed oa interviews in BNN VARA’s Khalid en Sophie. Hier terug te kijken.

Tags: