De Nacht van de Nacht 2023 wordt een duistere, duurzame belevenis: dit is wat er te doen is in Utrecht

september 28, 2023

De Nacht van de Nacht 2023 wordt een duistere, duurzame belevenis: dit is wat er te doen is in Utrecht

Op zaterdag 28 oktober 2023 is het weer zover: de 19e editie van de Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties in heel Nederland. Tijdens de Nacht van de Nacht maken we traditiegetrouw Nederland donkerder én duurzamer. Licht uit, sterren aan! Ook in de provincie Utrecht is er van alles te doen: van avontuurlijke nachtelijke wandelingen tot bijzondere gebouwen in het donker bezoeken. Bezoekers hebben een keuze uit activiteiten in Utrecht, Amersfoort en Kamerik.

 

De Nacht van de Nacht

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Afgelopen honderd jaar werd ons land maar liefst 125 keer lichter, vooral door openbare verlichting en reclameverlichting. Vaak is deze nachtelijke verlichting onnodig en kost het niet alleen veel geld en energie, maar verstoort het ook het bioritme van mens en dier en belemmert het ons zicht op de prachtige sterrenhemel. Om hier aandacht voor te vragen, startte de Natuur en Milieufederaties in 2005 de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht doen bedrijven, organisaties, gemeentes en individuen traditiegetrouw hun licht uit. Daarnaast organiseren organisaties door het hele land activiteiten die het donker vieren.

 

Activiteiten

Tijdens de Nacht van de Nacht worden door de hele provincie Utrecht activiteiten georganiseerd. De Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort en Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht organiseren kijkavonden, waarbij bezoekers de volle maan kunnen bekijken. In Utrecht stad organiseert de Natuur en Milieufederatie Utrecht een gratis avondrondleiding met natuurgidsen, door het Griftpark. Bezoekers kunnen ook aansluiten bij de nachtwandeling van Expodium door het Werkspoorkwartier of de donkere wieken van Molen de Ster bekijken. In Kamerik is het mogelijk een natuurcoachwandeling te volgen, waarbij de gids de natuur als reflectie van onze binnenwereld neemt. Wie liever thuisblijft, kan natuurlijk ook het licht uitdoen en thuis genieten van het donker. Oftewel: er is voor ieder wat wils!

 

Meer informatie

Wil je meer weten over de activiteiten van de Nacht van de Nacht op zaterdag 28 oktober of je aanmelden? Ga dan naar de website.

Vragen of meer weten? Neem contact op met Evelien!

Profiel Evelien van der Kooi

Evelien van der Kooi

Marketing, Communicatie en PR