Laag aantal bomen in Utrecht kan beter, vindt NMU

augustus 19, 2020

Laag aantal bomen in Utrecht kan beter, vindt NMU

De Natuur en Milieufederatie Utrecht vindt het erg jammer dat de gemeente Utrecht slecht scoort op de ranglijst van boomrijke gemeenten in Nederland. Utrecht staat op plek 348 van de 355 deelnemende gemeenten. Per Utrechter staat er ongeveer een halve boom in de stad.

De NMU wil graag dat hier verandering in komt. ‘We gunnen iedereen veel bomen in zijn leefomgeving,’ zegt Max Zevenbergen. Ze zijn waardevol voor insecten en vogels. En met de toenemende hittegolven geven ze onmisbare verkoeling door hun schaduw. Max lichtte dit toe tijdens een interview voor Radio M van TV Utrecht, hier te beluisteren.

Het devies volgens Max is dus: gewoon geschikte plekken zoeken en beginnen met planten. ‘Natuurlijk is er in de stad minder ruimte beschikbaar, omdat er meer mensen wonen. Dat is ook een verklaring voor het lage aantal. Maar bijvoorbeeld op bedrijventerreinen moet nog wel ruimte te vinden zijn.’

Maar Utrechters met een tuin kunnen ook zelf iets doen: hun tuin onder handen nemen om wat aan het bomenquotum te doen. Max: ‘Veel tuinen zijn bestraat, dus daar is ook nog wel ruimte voor groen. En het hoeven niet altijd grote bomen te zijn. Het kunnen lagere varianten zijn, of struiken bijvoorbeeld.’

Verder heeft de NMU samen met andere milieufederaties en organisaties grote plannen voor de aanplant van miljoenen bomen. Ook zet ze zich in voor o.a. voedselbossen en landschapselementen op het platteland.

Tags: