Jongeren in Stichtse Vecht lanceren Groen!

november 12, 2020

Jongeren in Stichtse Vecht lanceren Groen!

Onze kinderen erven de wereld die wij nalaten. Maar de jongeren van nu wachten niet meer af. Zij weten wat er speelt en willen betrokken zijn. Zij willen actief meewerken aan een mooiere, duurzame wereld. Daarom heeft een groep jonge creatieven uit de gemeente Stichtse Vecht Groen! opgericht. Om jongeren het heft in eigen handen te geven en zo zelf duurzaamheid op de kaart te zetten.

Initiatiefnemer Joost Vosmer zegt hierover: “Duurzame actie voor en door jongeren was er nog niet in Stichtse Vecht en dat werd hoog tijd!”. Mede-oprichter Sanne van den Broek vult aan: “Wij jongeren kunnen de aanjagers zijn van een duurzamere wereld. Groen! wil jongeren met leuke activiteiten enthousiast maken voor het thema duurzaamheid en laten zien dat je soms met kleine aanpassingen al een groot verschil kunt maken.”

Bij Groen! kunnen jongeren uit de gemeente zich voor een half jaar (of langer) inzetten voor een duurzaam project. Aanmelden als ‘groene held’ kan vanaf nu via de Vrijwilligers Centrale of met een mailtje naar de organisatie.

Project #1: Duurzame mode
De projecten zijn geïnspireerd op het 9R-model met de duurzame R’s zoals reduce, reuse, recycle, recover, rethink, repair en refurbish. Het eerste thema voor dit najaar is duurzame mode. De vrijwilligers van Groen! gaan kleding inzamelen, ruilen, upcyclen, hergebruiken etc. Vanaf maandag staat elke week één R centraal in de campagne. Aan de hand van challenges, content en winacties leren jongeren wat de impact van kleding is en wat je er allemaal mee kunt als je het niet meer draagt.


Lessen op school
Daarnaast is Groen! deze week van start gegaan met de opdracht Jouw Duurzame School. Hier doen in totaal 120 leerlingen van het Niftarlake aan mee die gaan bedenken hoe de school nog meer kan bijdragen aan het klimaat. Afsluitend aan de lessen is er een pitch contest (Dragons’ Den) waarin het beste idee wordt gekozen dat de leerlingen samen met Groen! gaan uitvoeren. Groen! wordt ondersteund door Natuur & Milieufederatie Utrecht (NMU). Volg de Socials voor toffe weetjes, challenges en win-acties op https://www.instagram.com/groen_sv.


Ben je tussen de 12 en 25 jaar oud en wil je samen met andere jongeren meedenken en meewerken met Groen!
? Meld je dan nu aan als ‘groene held’ op: groeneheld@gmail.com. Dit kan ook als maatschappelijke stage via: www.vrijwilligersstichtsevecht.nl/vacature/organisatietalent-influencer

 

Tags: