Informatieavond: Een warmtepomp, iets voor mij?

mei 3, 2018

Informatieavond: Een warmtepomp, iets voor mij?

Aardgas gaat eruit als warmtebron, zien en horen we overal. Maar hoe gaan we ons huis dan verwarmen? Bijvoorbeeld met een – al dan niet hybride – warmtepomp. Tijdens een informatieavond bij ANNE op 16 mei vertellen bewoners over hun ervaringen en zijn er allerlei apparaten werkend te zien!

warmtepomp
Een hybride warmtepomp.

De traditionele cv-ketel gaat de komende jaren verdwijnen. Dat horen we op tv, lezen we in de krant. Het NOS Journaal vertelt over aardgasloos wonen. De installatiebranche, energiebedrijven en milieuorganisaties die vanaf 2021 aanraden om geen cv-ketels meer te verkopen maar over te gaan op duurzame verwarming. Geen aardgas meer uit Groningen of uit schurkenstaten, maar over op duurzame bronnen, een warmtepomp. Ook zijn er geluiden dat een warmtepomp alleen kan als je huis gebouwd is na 1975.

De opties voor warmte

Hoe moeten we ons huis dan verwarmen?

  • Een hybride warmtepomp, die je combineert met een cv-ketel of stadsverwarming
  • Een volledig elektrische warmtepomp
  • Een pelletkachel
  • Infraroodpanelen
  • Warmtenet in de wijk (een soort stadsverwarming)

Subsidie mogelijkheden

In Utrecht zijn er in 2017 zo’n 100 warmtepompen geplaatst (bron: Klimaatmonitor). Sinds 2017 kun je subsidie krijgen bij de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of een pelletkachel en de subsidie loopt nog door tot 2020. Op de website van de RVO kun je een apparatenlijst vinden en de voorwaarden.

Eerst goed isoleren

Maar voordat je aan de slag gaat met je huis, warmtepomp of kachel zijn er een aantal stappen nodig. Belangrijk is dat je huis goed geïsoleerd is. Een huis was goed geïsoleerd is verliest weinig warmte, je hoeft er dan ook weinig warmte in te stoppen. Als je een (hybride) warmtepomp wilt installeren werkt deze het beste met lage temperaturen. Verder is het belangrijk om een goed geïsoleerd huis te ventileren. 1 op de tien huizen wordt vaak slecht geventileerd (bron: Milieu Centraal), wat zorgt voor luchtwegproblemen en schimmels in huis.

Informatieavond 16 mei

Heb je een oude cv-ketel of denk je na om een (hybride)warmtepomp aan te schaffen? Op woensdagavond 16 mei organiseert Energie U in ANNE een informatieavond over (hybride) warmtepompen. Er zijn twee bewoners die vertellen over hun warmtepomp. Twee bewoners uit Leidsche Rijn vertellen over hun aardgasvrije woning met warmtepomp. Een EnergieAmbassadeur uit Oudwijk vertelt over zijn jaren 30 tussenwoning, klimaatneutraal. Verder is er een markt met adviseurs en bedrijven en je kunt kijken in de machinekamer van ANNE.

Waar, hoe laat en aanmelden

Waar: Experience center ANNE Veemarktplein 41 (Jaarbeursterrein tegenover de Kinepolis)

Hoe laat: 19:15-22:00

Geef je op: infoavond@energie-u.nl (gratis)