In jouw gemeente aan de slag met jongeren en klimaat?

januari 14, 2019

In jouw gemeente aan de slag met jongeren en klimaat?

In 2018 zijn de NMU en de provincie samen op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag: hoe krijgen we jongeren (16-25 jaar) actiever betrokken in de energiedialoog? Daarom zijn we in de gemeente De Bilt aan het experimenteren geslagen met een vernieuwende jongerenaanpak. De filosofie was: jongeren opzoeken waar ze zijn, op een manier die hen aanspreekt.

De resultaten waren overweldigend! Maar liefst 239 Biltse jongeren namen deel aan de Swipocratie, een online tool waarmee je binnen 5 minuten je voorkeuren in de energietransitie kunt doorgeven. De jongeren bleken vrijwel allemaal meer te willen doen tegen klimaatverandering, en zagen daarvoor een groot scala aan bespaar- en duurzame opwekmogelijkheden. Ook in de aansluitende ontwerpsessie kwam de energie goed los – binnenkort presenteren we het ‘bod van de jongeren’ voor een energieneutrale gemeente aan de wethouder.

Utrechtse gemeenten gezocht!
Op dit moment zijn we in samenwerking met de provincie bezig met de opschaling van de pilot, want de ontwikkelde aanpak kan in veel meer Utrechtse gemeenten uitkomst bieden. In de tweede helft van 2019 gaan we in 10 gemeenten aan de slag met een grote campagne volgens beproefd recept. En dat niet alleen: bij voldoende animo legt de provincie flink bij om de bijdrage per gemeente minimaal te houden. Gemeenten die willen meedoen, kunnen zich vóór 1 maart 2019 aanmelden via Gerben de Vries (g.de.vries@nmu.nl). Nieuwsgierig geworden? Neem snel contact op voor meer informatie.