Herenboeren Soest gaan voor natuurinclusief

april 2, 2018

Herenboeren Soest gaan voor natuurinclusief

Een enthousiaste groep mensen uit Soest wil daar een coöperatief boerenbedrijf beginnen. De NMU gaat ze daarbij op diverse manieren ondersteunen. Uitgangspunten van Herenboeren Soest zijn biologisch, diervriendelijk en natuurinclusief. Belangstellenden zijn van harte welkom op informatieavonden op 4 april in de Insingerschool in Soest, op 19 april in de Guido de Brèsschool in Baarn, en daarna nog op 16 mei en 12 juni (locaties volgen).

 

 

 

 

Hoeveel invloed kun je hebben op je voedsel? Heel veel, als je zelf groenten verbouwt in je moestuin. En je fruit plukt van je eigen bomen. En zelf varkens en kippen houdt en die dieren slacht. Dat is veel werk en niet iedereen beschikt over voldoende tijd en deskundigheid. Herenboeren Soest e.o. biedt uitkomst. Wie lid wordt van deze coöperatie, heeft alle invloed op wat er verbouwd wordt en hoe dat gebeurt. Maar zelf schoffelen, graven, wieden, voederen en slachten is niet nodig.

De term ‘herenboer’ was vroeger een begrip. Een herenboer was iemand die rijk genoeg was om niet zelf zijn land te bewerken. Hij liet dat door zijn personeel doen. Dat concept is nieuw leven ingeblazen. Herenboeren Soest en omstreken is op zoek naar een stuk land van 20 ha om daarop een boer(in) te laten werken. Die boer(in) is dan in loondienst voor 200 huishoudens die lid zijn van de coöperatie. Groot voordeel van deze constructie is dat de leden van de coöperatie zeggenschap hebben over de manier waarop de gewassen geteeld en het vee gehouden wordt. Doordat er geen tussenstappen meer zijn (groot- en detailhandel) weten de leden dus precies hoe het voedsel op hun bord tot stand is gekomen. Aan het kweken van de gewassen en het houden van het vee komen geen of zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te pas.

De NMU zal Herenboeren Soest op verschillende manier gaan ondersteunen bij hun initiatief, onder andere door te helpen bij de zoektocht naar een locatie en bij het werven van de benodigde deelnemers.

Natuurinclusief

Tot nu toe zijn al honderd huishoudens bereid om lid te worden van Herenboeren Soest e.o. De groep initiatiefnemers zoekt dus nog aanvulling van kandidaat-leden. Als die groep in omvang groeit, wordt het steeds gemakkelijker om de benodigde grond te vinden. Het streven is om een aaneengesloten stuk grond in Soest of omgeving te pachten. De dieren die erop lopen, bemesten dan de gewassen. Wat overblijft van die gewassen dient weer als veevoer. Natuurinclusieve landbouw dus.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit milieuvriendelijke initiatief dicht bij huis, kijk dan op https://soest.herenboeren.nl. Bezoek ook de volgende informatieavond op woensdag 4 april, van 20.00 tot 21.00 uur in de Insingerschool, Insingerstraat 57 in Soest. Inlopen kan vanaf 19.30 uur. Op die avond word je bijgepraat over de details van Herenboeren Soest en de actuele stand van zaken. Ook kun je volop in gesprek met mensen die vanaf het begin bij dit initiatief betrokken zijn. Meld je aan voor deze avond op soest@herenboeren.nl.

Verder zijn er nog avonden op 19 april in de Guido de Brèsschool in Baarn, en daarna nog op 16 mei en 12 juni (locaties volgen).