Groene bomenrotondes in de provincie Utrecht

februari 28, 2022

Groene bomenrotondes in de provincie Utrecht

 

Zaterdag 12 maart kunnen inwoners van de provincie Utrecht gratis boompjes ophalen bij drie groene bomenrotondes. Op deze locaties liggen jonge inheemse boompjes klaar, waaronder haagbeuk, meidoorn en Gelderse roos. Goede natuur biedt ons een prettige leefomgeving met gezonde lucht, schoon water en voldoende biodiversiteit. Aanmelden is noodzakelijk en kan vanaf 1 maart via www.planboom.nl/utrecht. Wees er snel bij want op=op. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Na het grote succes van vorig jaar worden er ook dit jaar 10.000 bomen uitgedeeld aan bewoners van de provincie Utrecht. Bomen zijn goed voor een groenere en gezondere provincie. Ze versterken de natuur en verhogen de soortenrijkdom. Ook nemen bomen CO₂ op, zorgen voor koelere steden en dorpen in de zomer en houden water vast in droge tijden.

Boomsoorten

Bij de uitdeelactie worden verschillende soorten boompjes uitgedeeld die goed passen in de tuin en goed zijn voor bijen, vogels en insecten. Het gaat onder meer om de haagbeuk, meidoorn en Gelderse roos. Het zogenoemde plantmateriaal is op te halen via groene bomenrotondes in Doorn, Maarssen en Benschop (Lopikerwaard). Mensen kunnen maximaal 50 boompjes ophalen afhankelijk van de beschikbare soorten op de locatie. Wees er snel bij. Want Op = Op.

Vergroen je mee?

Plan Boom heeft als doel in vier jaar tijd 10 miljoen bomen te planten. Dat kunnen we niet alleen! Vergroen je mee? Met deze boompjes kan je je tuin vergroenen, of gebruiken als erfbeplanting, klein landschapselement (KLE) of als buurtgroen. Met het planten van een boom draag je op een makkelijke manier bij aan een beter klimaat, verkoel je je wijk en verhoog je de biodiversiteit.  Zie www.planboom.nl/utrecht voor meer informatie over de boomsoorten, ophaallocaties en de spelregels.

Meer informatie

Plan Boom organiseert deze actie in samenwerking met Meer Bomen Nu en met financiële ondersteuning van provincie Utrecht. Met deze ondersteuning zet de provincie verder in op een groene provincie waar iedereen ook in de toekomst van kan genieten. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne waarbij overdadig of ongewenste boompjes worden verzameld en op een hub worden uitgedeeld aan particulieren die ze goede plek geven.