Groene bomenrotondes in de provincie Utrecht

maart 21, 2022

Groene bomenrotondes in de provincie Utrecht

Bomen uitdeelactie voor inwoners van de provincie Utrecht

Plan Boom Utrecht deelde in het weekend van 12 maart door de hele provincie boompjes uit via groene bomenrotondes. Veel bewoners kwamen een boom halen waardoor 10.000 bomen een mooi plekje hebben gekregen in Utrecht. Met de actie vergroenen bewoners hun eigen omgeving en werken ze mee aan het doel van Plan Boom om Nederland te verrijken met tien miljoen extra bomen. 

Vrijwilligers stonden klaar om de inheemse boompjes uit te delen. We zagen alleen maar blije gezichten bij de groene bomenrotondes waar deelnemers bomen kwamen halen. Door deze actie zijn er bomen geplant in nieuwbouwwijken, buurttuinen, campings, kinderboerderijen, kerken, boerderijen zoals Herenboeren en in veel tuinen van particulieren.

Inwoner uit Schoonrewoerd Akkie Langerak deed ook mee aan de actie: “Toen ik deze actie zag heb ik me meteen ingeschreven en ik ben heel blij dat ik mee kon doen. Ik had altijd al een Gelderse roos gewild, maar het was er nog nooit van gekomen. Er worden veel bomen gekapt terwijl we ze zo hard nodig hebben voor het klimaat. Deze acties zijn heel belangrijk voor de bewustwording en dat mensen bomen gaan planten”.

Al eerder werd door Plan Boom een actie gevoerd waar boeren uit de gemeente Utrecht tientallen boompjes konden afhalen. Plan Boom heeft ook een Boompjes voor beginnerspakket ontwikkeld. Dit is gemakkelijk online te bestellen en wordt thuis afgeleverd.

Het doel van tien miljoen bomen wordt gesteund door overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Ook de provincie Utrecht draagt actief bij aan deze ambitie.