Groen licht voor Energietuin Mastwijk

februari 13, 2023

Groen licht voor Energietuin Mastwijk

Gemeente Montfoort heeft een belangrijke stap gezet om de realisatie van Energietuin Mastwijk op een voormalige stortplaats mogelijk te maken. Afgelopen week besliste het college van B&W dat het inrichtingsplan voor dit toekomstige multifunctionele zonnepark, waar veel ruimte komt voor natuur, recreatie en educatie groen licht krijgt.

Tags:

“We zijn ontzettend blij dat het college van B&W heeft ingestemd met het inrichtingsplan. Alle seinen staan nu op groen! We kijken uit naar de volgende stap in de realisatie van de Energietuin.”

Geert Ritsema, projectleider Energietuinen van Natuur en Milieufederatie Utrecht

Een bijzondere plek
De Energietuin is een mooie nieuwe invulling van de voormalige stortplaats, met veel meerwaarde voor natuur, milieu én de lokale gemeenschap. De zonnepanelen worden zorgvuldig ingepast in de natuurlijke omgeving van het park. Bezoekers kunnen er duurzame energie en natuur “beleven” met onder meer struinpaden, een uitkijktoren en informatiepunten voor jong en oud. En er zijn plannen voor elektrische fluisterbootjes en een ‘energie-innovatiepad’.

Betrokkenheid
Eerder waren er al lovende woorden van partijen uit de gemeenteraad over het zorgvuldige ontwerpproces, waarbij de omgeving nauw is betrokken. Omwonenden en lokaal betrokkenen hebben vanaf de eerste schets tot aan het detailplan dat er nu ligt, mee kunnen denken en ideeën kunnen aandragen. Montfoortenaren kunnen straks ook financieel meeprofiteren van het zonnepark dat genoeg stroom gaat leveren voor zo’n 60% van de Montfoortse huishoudens. Samen met Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom wordt hiervoor een obligatieregeling uitgewerkt.

Energietuin Mastwijk zonnepanelen hardlopen. Door Florian Becker, WUR

 

Energietuin Mastwijk is een project van initiatiefnemers Afvalzorg en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Energietuin Mastwijk is onderdeel van Energietuinen Nederland. Dit project van de Natuur en Milieufederaties wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.