Gratis bomen voor landschapselementen

oktober 4, 2023

Gratis bomen voor landschapselementen

De Natuur en Milieufederatie Utrecht deelt met Plan Boom op vrijdag 19 januari boompakketten uit waarmee kleine landschapselementen kunnen worden aangelegd! Met deze gratis bomen kunnen geïnteresseerden in de Gelderse vallei, Lopikerwaard en de Kromme Rijnstreek een houtsingel, geriefhoutbosje of knipheg aanleggen. Deze actie is voornamelijk interessant voor agrariërs, grondeigenaren, vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties die beschikken over land. Zij kunnen zich hier opgeven.

Kleine landschapselementen zoals boomgroepen, geriefhoutbosjes en houtsingels maakten tot 100 jaar geleden vanzelfsprekend deel uit van het Utrechtse agrarische landschap. Helaas zijn typisch Utrechtse kleine landschapselementen sluipenderwijs verdwenen. Schattingen gaan ervan uit dat er nog minder dan 40% van de landschapselementen over is ten opzichte van het begin van de vorige eeuw.

Het is belangrijk dat deze elementen terugkeren in ons landschap. Ze bevorderen de biodiversiteit, houden CO2 en water vast, vangen fijnstof op, verminderen hittestress en zorgen voor verkoeling en beter dierenwelzijn. Zo maken we ons landschap toekomstbestendig en mooi. Daarom deelt Plan Boom in januari 2023 kleine landschapselementen uit in Gelderse vallei, Lopikerwaard en de Kromme Rijnstreek. We delen drie soorten pakketten uit, voor houtsingels, geriefbosjes en knipheggen.

Je kunt je tot en met 15 november aanmelden voor deze actie. Alle informatie en aanmelden kan via de website van Plan Boom.

Vragen of meer weten? Neem contact op met Isabel of Alies!