Goede alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen

februari 26, 2018

Goede alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen

Er zijn alternatieven voor giftige bestrijdingsmiddelen die milieuvriendelijk, goedkoper en effectiever zijn. Dit blijkt uit een overzichtsstudie die vandaag is verschenen. De landbouw kan dus gemakkelijk met andere middelen werken die minstens hetzelfde resultaat behalen.

De betrokken wetenschappers stellen ook dat er vele alternatieven zijn voor o.a. fipronil, het bestrijdingsmiddel dat afgelopen jaar in eieren werd getroffen. De groep maakt zich voornamelijk zorgen omdat in oktober bekend werd dat in Duitse natuurreservaten het aantal insecten in de afgelopen tientallen jaren sterk is afgenomen.

Het zenuwgif dat plaagdieren bestrijdt wordt vaak al op preventieve wijze ingezet op zaaigoed van landbouwgewassen. Hierbij zijn de planten die hieruit groeien volledig giftig voor insecten en dus óók voor insecten die niet schadelijk zijn voor deze gewassen.

De wetenschappers stellen dat het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig zijn. Aankomende maand zal de EU beslissen over een totaalverbod op neonicotinoïden in buitenteelten. Wat Nederland gaat doen is nog onduidelijk.

Bron: Trouw