Goed nieuws, de bomenkap in Amelisweerd gaat (voorlopig) niet door!

juli 17, 2019

Goed nieuws, de bomenkap in Amelisweerd gaat (voorlopig) niet door!

De Ring Utrecht mag niet worden verbreed. Het gaat om de gedeeltes van de A27 en A12 die onderdeel uitmaken van de Ring. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had hier toestemming voor gegeven, maar de Raad van State (RvS) heeft dat woensdag teruggedraaid. De verbreding van de snelwegen leidt volgens de RvS tot meer stikstofuitstoot in natuurgebieden langs de snelwegen.

De uitspraak betekent onder meer dat de voorgenomen bomenkap bij Amelisweerd, zoals Rijkwaterstaat van plan was, niet door mag gaan. De minister had eerder gezegd dat de „natuurlijke kenmerken van die gebieden” niet aangetast zouden worden door de hogere uitstoot van stikstof. De Raad van State zegt nu dat dit niet zeker is.

„Dit is een enorme overwinning voor iedereen die de al bijna tien jaar durende strijd tegen de snelwegverbreding de afgelopen jaren heeft gesteund, maar een nog grotere overwinning voor de natuur in het algemeen en het bos van Amelisweerd in het bijzonder”, aldus Kerngroep Ring Utrecht, die al jaren protesteert tegen de verbreding. Wel zegt een woordvoerder van de actiegroep dat „de minister nog steeds geen plan B heeft”. „Er moet nu een nieuw plan komen en ik hoop dat deze keer de burgers wel betrokken worden”

Ook de Natuur en Milieufederatie Utrecht zegt in een reactie tegen NRC „verheugd” te zijn met de uitspraak. „We waren altijd al van mening dat de verbreding niet nodig was. In plaats van verbreding kun je investeren in openbaar vervoer en fietspaden.”

lees verder: bron NRC

Tags: