Geslaagde ambassadeursbijeenkomst vrijdag 29 mei

juni 4, 2020

Geslaagde ambassadeursbijeenkomst vrijdag 29 mei

Op vrijdag 29 mei organiseerde de Alliantie Cirkelregio een bijeenkomst voor de publieke ambassadeurs op een ludieke wijze: een digitale borrel. Er ontstond een leuk en levendig gesprek over de circulaire focus voor de regio.

Ambassadeursnetwerk Cirkelregio Utrecht
Sinds januari 2019 is er een actief ambassadeursnetwerk van Cirkelregio Utrecht. Vanaf de start van het netwerk zijn er interessante en inspirerende bijeenkomsten geweest waar bestuurders (publiek en privaat) uit de provincie Utrecht bij elkaar kwamen om samen te werken aan een circulaire topregio. Afgelopen januari zijn we nog op excursie geweest langs circulaire initiatieven in de regio Amersfoort. Omdat een excursie er op dit moment niet inzit, is gekozen voor deze alternatieve vorm.

Ambassadeursborrel 29 mei
Gedeputeerde Robert Strijk trapte als gastheer de bijeenkomst af en gaf inzicht in de stappen die de provincie de afgelopen maanden gezet heeft ten behoeve van de circulaire transitie. Er zijn diverse kansen in de publieke ruimte die benut kunnen worden. Tijdens deze bijeenkomst zijn, na een pitch door Wethouder Anne Brommersma, voorbeelden besproken, waarop gemeenten in de openbare ruimte aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld met circulaire lichtmasten. Of straatmeubilair gemaakt van geoogste grondstoffen uit de eigen gemeente. Dit kan ook als de gemeente zelf niet over veel middelen beschikt, bijvoorbeeld door de openbare ruimte ter beschikking te stellen als pilotruimte. Bij een rondje kennisdeling tussen de ambassadeurs, blijkt hoeveel er eigenlijk al gebeurt. En dat het helpt om elkaar te inspireren hierop. Belangrijk is dat er als regio inzicht komt in de biomassastromen (grassen) die voor verschillende doeleinden ingezet kunnen worden, zoals isolatiemateriaal. Er zijn meerdere regionale lopende initiatieven, die afgestemd gaan worden. Overheden kunnen het verschil maken via het inkoopinstrumentarium. Afgesproken is om hierop de handen ineen te slaan, om gezamenlijk massa te maken.

Tags: