Genomineerden Stookjerijk Trofee 2018 bekend

september 18, 2018

Genomineerden Stookjerijk Trofee 2018 bekend

Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden en Lelystad zijn genomineerd voor de Stookjerijk Trofee 2018. Deze wordt op 25 oktober uitgereikt aan de gemeente met de groenste prestatieafspraken.

Prestatieafspraken worden gezamenlijk opgesteld door huurdersverenigingen, corporaties en de gemeente. De prestatieafspraken van de veertig grootste gemeenten (G40) worden vergeleken op korte en lange termijn ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen. De jury bestaat uit de Woonbond, Aedes, VNG, het ministerie BZK en de Gelderse Natuur en Milieufederatie. Vorig jaar won Utrecht de Stookjerijk Trofee; eerder waren dat Nijmegen en Zwolle.

Symposium Bewonersenergie
De uitreiking van de Stookjerijk Trofee vindt plaats op donderdag 25 oktober in Nijmegen tijdens het landelijke symposium Bewonersenergie – Op zoek naar je rol in de energietransitie. Dit symposium wordt georganiseerd door het Platform Nijmeegse Woningcorporaties, LUX en Stookjerijk.

Stookjerijk
De Stookjerijk Trofee is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met de Woonbond. De prijs zet gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen in het zonnetje die werk maken van groene prestatieafspraken. De huursector in Nederland heeft als doel om met haar woningen gemiddeld label B te halen in 2020, aardgasvrij in 2035 en daarna zo spoedig mogelijk naar energieneutraal. Om daar te komen, moeten we nog veel stappen zetten.