Excursie toont boeren kansen agroforestry en voedselbossen

oktober 8, 2019

Excursie toont kansen agroforestry en voedselbossen

Met een groep van 30 deelnemers (boeren en overige geïnteresseerden) uit de provincie Utrecht gingen we op 25 september 2019 naar Brabant om twee inspirerende locaties te bezoeken rond agroforestry en voedselbossen. Doel was om boeren te informeren over de kansen en hen te inspireren.

We begonnen de excursie in Uden bij Wilco de Zeeuw van Boer-in-Natuur. Boer-In-Natuur wil landbouw en natuur samenbrengen en zoekt hierin een optimale balans. De percelen van De Zeeuw liggen midden in het natuurgebied De Maashorst. De voormalige maisakkers vormden een landbouwenclave in dit gebied.

Met de huidige inrichting heeft De Zeeuw een tussenvorm tussen natuur en landbouw gecreëerd. Hij combineert melkveehouderij, verzuiveling en streekafzet met agroforestry/voedselboslandschap. Een hoge productie combineert hij met een hoge biodiversiteit en een lage input. Hij creëert een hogere toegevoegde waarde door zijn producten te verwerken (bv. yoghurt en muesli). Zo hoopt hij na 5 jaar een redelijk inkomen te generen.

Na Boer-In-Natuur gingen we naar Fruithof De Brand in het nabijgelegen dorpje Zeeland, waar we onder het genot van heerlijke zelfgemaakte bio-soep in gesprek gingen met Piet Rombouts. Piet vertelde ons meer over zijn ervaringen met agroforestry in Brabant en het opzetten van een agroforestry netwerk.

Fruithof de Brand is de realisatie van een droom van Sjef van Dongen om zelfvoorzienend te leven en om biologische groenten, fruit en noten uit eigen tuin te oogsten. Het is nu een bijzonder eetbaar landschap van 1,2 ha met grote moestuin, agroforestry, voedselbos en een unieke collectie fruitsoorten. Het is bedoeld als een demonstratieproject dat opgeschaald kan worden. Met zijn bedrijf Fruitz for Life adviseert Van Dongen boeren (o.a. Herenboeren en Boer-In-Natuur) en gemeenten bij het ontwerp.

Een uitgebreid verslag is hier te downloaden: 191009 Verslag excursie agroforestry- voedselbossen

Tags: