Excursie naar windpark Deil zorgt voor ‘ear-openers’

september 20, 2021

Excursie naar windpark Deil zorgt voor ‘ear-openers’

Wat komt er allemaal kijken bij de planvorming, ontwikkeling, totstandkoming en het beheer van een windpark? Op 8 september konden raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van energiecoöperaties dat zelf horen en ervaren. En wel tijdens een geslaagde excursie naar windpark Deil, georganiseerd door de NMU en Energie van Utrecht. Meest gehoorde opmerking aan de voet van de turbine: ‘Maar ik hoor helemaal niets…’

Foto: Energie van Utrecht

Op dit moment nemen verschillende Utrechtse gemeenten besluiten, of bereiden die voor, over de Regionale Energie Strategieën (RES 1.0). Daarbij zullen ze ook keuzes maken of en waar grootschalige duurzame energieopwekking via zonneparken en windturbines komt. Om de raadsleden en ambtenaren te helpen om goede besluite te nemen, en energiecoöperaties te faciliteren, heeft de NMU samen met Energie van Utrecht op 8 september een excursie georganiseerd naar windpark Deil.

Inzicht bieden in proces

Deze excursie was bedoeld om inzicht te geven in wat er komt kijken bij de planvorming, ontwikkeling, totstandkoming en het beheer van een windpark. De deelnemers konden luisteren naar de verhalen en ervaringen van de direct betrokkenen, waaronder Gerlach Velthoven van coöperatie Betuwewind en Matthijs Oppenhuizen en Jelle de Waart van energieleverancier Pure Energie. Ook konden ze vragen stellen over onderwerpen als participatie, mede-eigenaarschap, financiering en de impact van de windturbines op natuur en milieu en de omwonenden.

Zelf zien en horen

Bovendien konden de circa 50 deelnemers met eigen ogen en oren zien, horen en daarmee zelf ervaren welke impact de turbines hebben op de plek waar zij nu staan. Opvallend was hoeveel bestuurders erg hun best moesten doen om iets van het geluid van een van de turbines mee te krijgen, terwijl ze aan de voet van de mast stonden.

Tags:

Voor meer informatie: