Mooi voorbeeld uit de provincie: Leusden

juli 13, 2022

Mooi voorbeeld uit de provincie:
Eurowoningen Leusden

“Maak mensen enthousiast!”

Interview Jos Smook en Nienke de Weerd (Eurowoningen Toekomstbestendig)

In Leusden is de groep Eurowoningen Toekomstbestendig al een flink aantal jaren bezig met het verduurzamen van de buurt. Deze jaren ’70 woningen – die van bovenaf gezien samen een reeks van eurotekens lijken te vormen – hebben veel baat bij verduurzamingsmaatregelen. We gingen langs om een praatje te maken vrijwilligers Jos Smook en Nienke de Weerd over dit mooie initiatief.

 • Hoe is Eurowoningen van de grond gekomen? Hoe zijn jullie gestart?
  We waren al langer bezig met duurzaamheid in de buurt, maar het initiatief om echt een georganiseerde groep te vormen is uit de gemeente gekomen. De gemeente zocht voor een duurzaamheidsproject naar mensen die in het buurtteam zouden willen en zo is er eigenlijk een groep bewoners bij elkaar gekomen die zich hiervoor in wilden gaan zetten. Hier is Eurowoningen Toekomstbestendig uit voortgevloeid.
 • Jullie zijn bezig met het “toekomstbestendig” maken van de Eurowoningen. Wat houdt dit in?
   Uiteindelijk gaat het erom dat de woningen simpelweg toekomstbestendig zullen worden, met de actualiteit is het heel duidelijk geworden dat we bijvoorbeeld van het aardgas af zullen moeten. Mensen kunnen in de tussentijd echter ook al veel zelf doen, dit proberen wij te stimuleren.
 • Wat is jullie rol en wat is de rol van de gemeente in de verduurzaming van de wijk?
  De rol van de gemeente is vooral faciliterend. Hier in Leusden heeft de gemeente gekozen om het initiatief veel bij ons te laten. Er zijn binnen Eurowoningen verschillende takken: techniek, commercie en communicatie. In het team werkt iedereen op een gebied waar hij of zij goed in is. De gemeente faciliteert, wij voeren het uit.
 • Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Zijn er dingen waar jullie tegenaan lopen?
  Je kunt tegen weerstand aanlopen onder bewoners. Je kan vragen krijgen als: “Hoezo moet ik eigenlijk van het aardgas af?” De mensen die wij nu bereiken zijn over het algemeen de mensen die toch al bezig zijn met duurzaamheid. Als je stappen wil gaan zetten, zou je eigenlijk iedereen, of een groot deel van de mensen, moeten meenemen in het geheel. Het is dus belangrijk om ook in gesprek te gaan met de mensen die weerstand bieden.
 • Hoe enthousiasmeren jullie de buurtbewoners voor het verduurzamen van hun woningen?
  We hebben nieuwsbrieven die huis-aan-huis en digitaal verspreid worden, we hebben ook een website en een Facebook-groep, daarbij organiseren we buurtcafés met elke week een ander thema.
 • Merken jullie dat mensen meer bezig zijn met energiebesparing dan een paar jaar geleden, vooral met oog op de actualiteit?
  Ja, het leeft heel erg. Zeker met de enorm stijgende prijzen worden mensen steeds meer getriggerd om hun woning te verduurzamen. De nieuwe bewoners in de wijk voeren bijna allemaal een paar van de duurzaamheidsmaatregelen uit. Zeker als je toch al bezig bent met intrekken en verbouwen, kan je net zo goed aan de slag met de verduurzaming van je woning.
 • Hebben jullie tips voor andere (beginnende) energie-initiatieven die hun buurt willen verduurzamen?
  Als je een team samenstelt, waarin mensen verschillende competenties hebben, geef mensen dan vooral taken die binnen hun expertise vallen. Zorg ook dat je iemand hebt die de kar trekt, die het initiatief neemt. Een groep vrijwilligers heeft heel veel baat bij aansturing.
 • Waar willen jullie graag over een paar jaar zijn met de buurt?
  Ik denk dat het een utopie is om te zeggen dat we in de komende vijf jaar van het gas af zijn. Het is gewoon belangrijk dat mensen duurzaamheid tussen de oren hebben. We willen ook laten zien dat het ook makkelijk kan. Als mensen enthousiast gemaakt worden, lost het probleem zich uiteindelijk zelf op.

www.eurowoningentoekomstbestendig.nl

Ook de gemeente is hard bezig en heeft – met subsidie van de provincie – een handreiking participatie opgesteld waarbij de gemeente bewoners aan het stuur helpt. De handreiking is opgesteld door gemeente Leusden en de Groene Belevenis op basis van de ervaringen in de wijk met de Eurowoningen. Handreiking participatie wijkaanpak energietransitie

Juli 2022