Energietafel: samen werken aan lagere maandlasten in Wijk bij Duurstede

januari 15, 2018

Energietafel: samen werken aan lagere maandlasten in Wijk bij Duurstede

De kosten van energie stijgen en maken een steeds groter deel uit van onze maandlasten. Door uw huis energiezuinig te maken, kunt u flink besparen op de kosten. Tijdens de eerste Energietafel gemeente Wijk bij Duurstede staat besparen op energiekosten centraal. Op dinsdagavond 23 januari a.s. zijn inwoners van Wijk bij Duurstede van harte welkom om daarover mee te praten en zo veel mogelijk ideeën met elkaar te delen.

 

De EigenWijkse Energie Coöperatie, Viveste, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de gemeente organiseren de eerste Energietafel gemeente Wijk bij Duurstede. Wethouder duurzaamheid Hans Marchal: “Wij willen onze inwoners graag stimuleren en ondersteunen bij energiebesparing in hun woning. De Energietafel brengt mensen bij elkaar om ideeën op te doen en samen aan de slag te gaan. Het geeft veel energie als je met elkaar meer wooncomfort, lagere energielasten en een positieve bijdrage aan het klimaat kunt realiseren.”

 

Hoe een oud huis een warm en gezond huis werd

Saeske Bolt kan meepraten over energiebesparing. Zij bewoont een pand uit de 16e eeuw aan de Markt in Wijk bij Duurstede. “Toen we hier kwamen wonen, was het huis verouderd en nauwelijks geïsoleerd. ’s Winters zaten we met dekens op de bank en nog kregen we het niet warm.” We lopen met Saeske door de woning en zien wat er allemaal is opgeknapt. De voor- en achtergevels en het dak zijn geïsoleerd. Die kap was een enorme klus, omdat het historische pand een metershoge nok heeft, die door de ouderdom is scheefgetrokken. De bewoners hebben een ventilatiewarmtepomp laten installeren en op het platte dak van de aanbouw liggen zonnepanelen.

“Het is nu heel behaaglijk in huis,” vertelt Saeske bevlogen. “Vooral de isolatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Isolatie is minder sexy dan 16 zonnepanelen, maar het is de basis voor een goed wooncomfort.”

Daarnaast is de woning stroomleverend. Dit betekent dat de zonnepanelen meer energie opleveren dan de bewoners verbruiken. En  het gasverbruik is met 60 procent afgenomen. “Terwijl we nu alle ruimtes verwarmen en vroeger alleen de woonkamer.”

 

Uitnodiging

Het verhaal van Saeske past perfect aan de Energietafel: om andere bewoners te inspireren en om van te leren. Wilt u meer weten over de ervaringen van Saeske en anderen? Kom dan naar de Energietafel. U bent van harte welkom op dinsdag 23 januari, van 19.30 – 21.30 uur in de raadszaal van het Huis van de Gemeente (Karel de Grotestraat 30, Wijk bij Duurstede). En neem uw enthousiaste buur, vriend, sportmaatje of kennis mee!

Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig. U kunt u hier aanmelden. Dan houden wij een plekje aan de Energietafel vrij.

 

Over de Energietafel

De Energietafel is een ontmoetingsplek voor bestaande en nieuwe Wijkse initiatieven. We willen met elkaar leren, inspireren en samen nieuwe energiebesparingsprojecten realiseren. Om samen bij te dragen aan Wijk bij Duurstede energieneutraal in 2030.