Handreiking energiebesparing in woningen

december 9, 2021

Inspiratie voor succesvolle energiebespaaracties in woningen

De NMU ondersteunde een jaar lang gemeenten en bewonersinitiatieven met het opzetten van activiteiten in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RRE en RREW). De meest succesvolle acties en de geleerde lessen bespreken we in de handreiking Reductie Energiegebruik in de Praktijk. Het is een schat aan tips en aanbevelingen voor activiteiten om woningen in wijk en gemeente te verduurzamen.  

Het gaat om initiatieven die kunnen worden opgezet door een bewonersinitiatief, een gemeente, of – nog beter – gezamenlijk. De meest succesvolle acties die het afgelopen jaar in de provincie werden uitgevoerd betroffen collectieve inkoopacties, gratis energietassen en waardebonnen, het aanbieden van warmtescans en de oprichting van lokale energieloketten waar bewoners terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

In de handreiking worden ook geleerde lessen gedeeld. Sofie ten Have, projectleider bij de NMU, vertelt: “Niet iedereen staat te trappelen bij een ingewikkeld verhaal over woningisolatie en aardgasvrij.  Met laagdrempelige initiatieven, zoals gratis Ledlampen of het aanbieden van tochtstrips kunnen we nieuwe doelgroepen interesseren om aan de slag te gaan en energie te besparen. Door ze direct informatie te geven over een vervolg, raakten ze later alsnog geïnteresseerd in grotere projecten als zonnepanelen en woningisolatie. Ook een lokaal adviespunt en de inzet van Energieambassadeurs bleek enorm te helpen om mensen te betrekken.

De handreiking “Reductie Energiegebruik in de Praktijk” is hier gratis te downloaden. Initiatieven en gemeenten die meer willen weten, of die in contact willen komen met andere initiatieven, kunnen contact opnemen met Sofie ten Have. 

 

Tags:
Profiel Sofie ten Have

Sofie ten Have

Projectleider klimaat – duurzame warmte