Eerste installatie van Zonne-collectief Lopikerwaard opent in Polsbroek

oktober 11, 2019

Eerste installatie van Zonne-collectief Lopikerwaard opent in Polsbroek

Dinsdag 8 oktober was een feestelijke dag in Polsbroek. De eerste zonnepanelen vanuit het Zonne-collectief Lopikerwaard zijn toen in gebruik genomen bij Jan Eikelenboom, een melkveehouderij in Polsbroek. Op deze locatie zijn 60 panelen geplaatst die op jaarbasis ongeveer 15.000 kWh duurzame energie opwekken. Hiermee is het volledige stroomgebruik van dit bedrijf verduurzaamd en komt er jaarlijks 6.900 kilo CO2 minder in de atmosfeer. Zonne-collectief Lopikerwaard gaat de komende periode nog tientallen van dit soort projecten realiseren in de Lopikerwaard, bij elkaar goed voor meer dan 3.000 zonnepanelen. De NMU werkt hieraan mee als partner.

Tijdens de feestelijke opening is de omvormer ingeschakeld waardoor de zonnepanelen stroom zijn gaan leveren. De openingshandeling werd verricht door Dick Nederend, voorzitter van Duurzaam Lopikerwaard, en Rob Klooster van Rabobank Utrechtse Waarden.

Zonne-collectief Lopikerwaard

Het Zonne-collectief Lopikerwaard is gestart op 16 januari jl. tijdens de avond Zon op Agrarische daken, georganiseerd door Duurzaam Lopikerwaard in samenwerking met de LTO Zuidwest Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Hierna zijn voor 45 ondernemers de mogelijkheden van zonne-energie onderzocht  door het opstellen van een Quickscan, mede mogelijk gemaakt door Rabobank Utrechtse Waarden. Na het opstellen en bespreken van de Quickscans is er een collectieve uitvraag geweest naar een partij die de zonnepanelen kon plaatsen voor een goede prijs en kwaliteit. Uit deze uitvraag is SolarProf uit Woerden uitgekomen.

De verwachting is dat de komende maanden op 27 locaties zonnepanelen geplaatst zullen worden. Een aantal hiervan zijn relatief klein, zoals bij Jan Eikelenboom, maar er zitten ook een aantal grote installaties tussen waarmee het totaal aantal zonnepanelen richting de 3.000 zal gaan.

Aanmelden nieuwe deelnemers

Niet alleen de agrarische bedrijven maar alle bedrijven uit de gemeenten Montfoort, Oudewater, Lopik en IJsselstein die alsnog mee willen doen aan het Zonne-collectief Lopikerwaard kunnen zich bij de projectgroep aanmelden. Om een offerte te ontvangen van Solarprof via het collectief kan men zich aanmelden via https://duurzaamlopikerwaard.nl/agrariers-en-zonne-energie/ . Bij twijfel over de mogelijkheden van zonne-energie kan er eerst een Quickscan aangevraagd worden via https://aanmelden.softenergy.nl/lopikerwaard/.

Goed middel tegen hoge aansluitkosten

Helaas zijn de kosten van de benodigde netaansluiting vaak nog een struikelblok voor agrariërs die duurzame energie willen realiseren (zie bijvoorbeeld dit artikel in het AD). Daarom probeert de NMU de aanvragen van agrariërs te bundelen. Een collectief zoals dat in Lopikerwaard maakt het makkelijker om dit soort projecten te realiseren.

Tags:

Meer weten? Neem contact op met het NMU Energieteam!