Lees deze tips voor een duurzame kerst!

december 7, 2020

Tips voor een duurzame kerst

Het jaar is al weer bijna voorbij, gelukkig is december een feestelijke maand. Daarbij hoort een mooi versierde kerstboom, maar wat is dan de milieuvriendelijkste boom? We hebben hieronder wat opties gevonden, voor een duurzame kerst.

Kies je voor ‘een gewone boom’ dan kun je ervan uitgaan dat er zoveel gif is gebruikt, dat je eigenlijk een chemisch pakketje in je huis hebt staan, aldus boswachter Andre Donker. Ook is het eigenlijk vreemd dat je een boompje na 5 jaar groeien omzaagt om deze drie weken in huis te zetten. Na die drie weken worden de meeste boompjes bij het vuil gezet of verbrandt. Maar het kan ook duurzamer!

 

Online bestellen

Bij ondereenboom.nl worden er 5 nieuwe bomen geplant bij elke bestelde kerstboom om ontbossing tegen te gaan. Ze zijn daarom ook in samen werking met Eden Reforation Projects. Een non-profitorganisatie die helpt aan wederopbouw van natuurlijke landschappen die verwoest zijn door ontbossing. De kerstbomen worden Duurzaam geteeld. Onder een Boom wordt geteeld door kwekers die een GlobalG.A.P. certificering hebben. Ze kweken onder de norm van Good Agricultural Practices.

 

Adopteer een kerstboom

Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom, die in Januari weer terug geplant wordt. Dankzij een uniek nummer kan je jouw boom weer adopteren het jaar daarop. Een adoptieboom kan tot wel 5 keer opnieuw gebruikt worden. Het is een duurzame optie als de boom die je haalt niet te ver rijden is.

 

Tweedehands kunstboom

Je kunt ook kiezen voor een tweedehands kunstkerstboom. Een tweedehands kerstboom van goede kwaliteit is ook duurzaam. Het scheelt in prijs en heeft een lange levensduur. Het bespaart ook veel autoritjes elk jaar om de kerstboom op te halen en weg te brengen.

 

Echte Kerstboom

Kijk bij echte kerstbomen of ze een milieukeurmerk hebben, zoals het ‘groene blaadje’ of PlanetProof. Deze bomen worden verbouwd zonder kunstmest en zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen. Verbrand deze boom niet zelf, maar geef hem af bij de gemeente. Als je twijfelt tussen een kerstboom of een tweedehands kunstkerstboom, probeer in ieder geval de boom binnen 10 kilometer afstand op te halen.

Vanuit de Natuur en Milieufederatie Utrecht, wensen wij je fijne feestdagen.

 

Tags: