Duurzaam warmteproject Everdingen feestelijk van start

oktober 30, 2020

Duurzaam warmteproject Everdingen feestelijk van start

Wethouder Christa Hendriksen van de gemeente Vijfheerenlanden deed op 14 oktober de officiële aftrap van het project ‘Duurzame warmte voor Everdingen’. Ook wethouder Maks van Middelkoop deed mee aan de feestelijke online bijeenkomst. De NMU en energiecoöperatie Huibertstroom werken sinds juli aan een plan van aanpak voor warmtewinning uit de Lek.

De vitale dorpsgemeenschap van Everdingen (1.200 inwoners) wil over enkele jaren voor de verwarming van de huizen niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Energiecoöperatie Huibertstroom heeft vergevorderde plannen om het relatieve warme rivierwater van de Lek daarvoor te gaan gebruiken. Een honderd procent duurzame oplossing.

Taart en digitale confetti

Het was dus met recht een feestelijke bijeenkomst op 14 oktober. Er was taart besteld voor alle inwoners van Everdingen, maar gezien de aangescherpte maatregelen waren alleen de direct betrokkenen aanwezig. Er was ook digitale confetti van een zeer enthousiaste wethouder.

Everdingen Huibertstroom
In het dorpshuis werd een feestje gevierd, met v.l.n.r. Jessica Doorn en Sofie ten Have (NMU), Jan van Dockum, Peter ten Have en Ide Engelsma Katharina Frede (energiecoöperatie Huibertstroom).

In het plan wordt Lekwater met een temperatuur van meer dan 20 graden opgeslagen in de grond. Vervolgens wordt het water in de winter weer opgepompt. Een centrale waterpomp zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd tot 70 graden. Dit verwarmde water gaat vervolgens via een warmtenet naar de huizen.

Plan van aanpak

In juli zijn Huibertstroom en NMU al begonnen met de werkzaamheden om een plan van aanpak te maken voor duurzame warmte in Everdingen. Onderdelen van dit plan zijn een technische onderbouwing, betrokkenheid van bewoners, betrokkenheid van stakeholders, mogelijkheden vervolgfinanciering en andere kernen betrekken. De initiatiefnemers hopen eind van dit jaar een intentieovereenkomst met alle betrokkenen te kunnen tekenen, waarin ze de rol en de ambitie vastleggen van diverse partijen om betaalbare duurzame warmte te realiseren in lokaal eigendom.

Participatiecoalitie

Dit project wordt ondersteund door de Participatiecoalitie, die bewonersinitiatieven ondersteunt om stappen te zetten naar een aardgasvrije wijk of dorp.

Bekijk hieronder het filmpje van de opening!

Tags:
Profiel Sofie ten Have

Sofie ten Have

Projectleider klimaat – duurzame warmte