Doe mee met de verkeerstelling

mei 4, 2022

Laat jouw raam meetellen met Telraam!

Wil je weten hoe druk het is in je straat? Vanaf 30 mei zijn er weer nieuwe ‘Telramen’ beschikbaar. Met dit kleine apparaatje op je raam worden automatisch fietsers, voetgangers, auto’s en vrachtverkeer geteld. Op dit moment doen al 60 bewoners mee aan het Telraam netwerk in de provincie Utrecht. Vanaf 30 mei zijn nog eens 100 Telramen beschikbaar. Je hebt een geschikt raam nodig om te tellen. Dat betekent een raam op de eerste of tweede verdieping (niet begane grond), met volledig en vrij zicht op de weg, zonder hinder van bomen, struiken of lantaarnpalen.

Laat jouw raam meetellen met Telraam!

Aanmelden: tot en met 15 mei om eind mei te kunnen starten
Online informatiebijeenkomst: 9 mei, 19.30 uur. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
Startworkshop Telraam: 30 mei, 19.30 uur. Alleen voor nieuwe deelnemers Telraam. Je wordt uitgenodigd als jouw raam geselecteerd is.

Wat houdt Telraam in?

Met Telraam helpen inwoners eenvoudig om verkeerstellingen te doen, in wijken, straten en buurten. En jij kunt meedoen! Hoe? Heel makkelijk! Via Telraam krijg je beschikking over een verkeersteller (het Telraam), die je eenvoudig plaatst op een raam met uitzicht op de straat. Het Telraam geeft automatisch tellingen door van fietsers, voetgangers, auto’s, bestelbusjes en zwaarder verkeer. Zo krijg je inzicht in het verkeer in je straat, hoe het dagelijks varieert en hoe hard er bijvoorbeeld wordt gereden.

Als je meedoet maak je deel uit van het Telnetwerk van de provincie Utrecht dat in 2022 uitgroeit tot maar liefst 300 lokale meetpunten. Alle metingen zijn terug te vinden op www.telraam.net. Je wordt begeleid bij de installatie en we organiseren workshops waarin jij als verkeersteller meer te weten komt over de verzamelde metingen en de resultaten. Je kunt ook eigen analyses maken van het verkeer in je straat via de Telraam website.

Wat gaan we meten?

Verkeerstellingen vinden vooral plaats bij hoofdwegen. Met de Telraamsensoren krijgen we juist meer inzicht in verkeersstromen in wijken en buurten. Deelname aan Telraam levert jouzelf interessante informatie op over de plek waar je woont. Maar ook onderzoekers en beleidsmakers kunnen veel hebben aan deze data. Met Telraam zijn allerlei interessante meetmomenten te bedenken, bijvoorbeeld de wekelijkse markt, nieuwe woningbouw of de opening van een supermarkt.
Vanaf mei 2022 is er ook speciale aandacht naar doorgaande wegen in de wijken rondom de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Van juni 2022 tot begin 2024 vinden aan de brug onderhoudswerkzaamheden plaats die tot verkeershinder kunnen leiden. Zijn de effecten daarvan te merken in bijvoorbeeld Nieuwegein, Leidsche Rijn, IJsselstein, Montfoort, Lopik, Oudewater, Woerden, Bunnik, Maarssen of Houten(-Noord)? Dat wordt de centrale onderzoeksvraag.
Ook ‘gewone’ straten en ‘gewone’ periodes zijn belangrijk, bijvoorbeeld voor de vergelijking tussen straten en wijken.

Kortom: iedereen in de provincie Utrecht kan zich aanmelden.

Tags:

Meld je nu aan!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Duurzame mobiliteit | Groen-blauwe stad