Doe mee met de Nacht van de Nacht op 26 oktober

september 11, 2019

Doe mee met de Nacht van de Nacht 2019

Voor steeds meer Utrechters lijkt duisternis een groot goed te zijn. Zeker als we mogen afgaan op de groeiende belangstelling voor de jaarlijkse Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijkse terugkerend evenement van de NMU, waarbij je op tal van locaties in de provincie kunt genieten van de schoonheid van de donkere nacht. Op 26 oktober is het weer zover!

Er is voor jong en oud van alles te doen; van wandelingen, nachtpoëzie tot fotoworkshops of dineren in het donker. Ook doven veel gemeenten en bedrijven de reclameverlichting en verlichting van gebouwen en terreinen. De 15e Nacht van de Nacht vindt plaats op zaterdagavond 26 oktober 2019. De NMU roept iedereen op om, waar mogelijk, tijdens deze nacht de lichten te doven.

Wie helpt mee met de organisatie van een nachtactiviteit in 2019?

De 15e Nacht van de Nacht is een jubileumjaar. Daar wil de NMU wat moois maken. Dat kunnen we uiteraard niet alleen. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig.  Wil je  iets betekenen voor de Nacht van de Nacht door bijvoorbeeld een nachtactiviteit te organiseren? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het organiseren van een nachtwandeling, het vertellen van een nachtverhaal, een workshop over nachtfotografie, een presentatie over nachtdieren, een duistere theatervoorstelling of een nachtelijke vaartocht. Om ideeën op te doen, kun je de inspiratiegids (www.nachtvandenacht.nl/bibliotheek/inspiratiegids) bekijken op de landelijke website www.nachtvandenacht.nl. Als je iets organiseert, kun je de activiteit hier aanmelden en maken wij er reclame voor!

Oproep voor gemeenten en bedrijven om in 2019 de lichten te doven

Tijdens de Nacht van Nacht doven veel gemeenten en bedrijven de aanlichting van gebouwen en bruggen en gaan bij bekende landmarks, zoals de Utrechtse Domtoren, de lichten uit. Het kan gaan om  het doven van reclameverlichting en verlichting en aanlichting van gebouwen. Het is natuurlijk het mooiste als gemeenten en bedrijven het hele jaar slimmer gaan verlichten zonder lichthinder. Daarom hebben we voor gemeenten en bedrijven een notitie gemaakt met aanbevelingen voor duurzaam verlichten: zie www.nachtvandenacht.nl/bedrijven en www.nachtvandenacht.nl/aanbevelingen-voor-gemeenten. Door slimmer te verlichten kan er ook veel geld en energie bespaard worden.

Waarom de Nacht van de Nacht?

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer en raken nachtdieren in de war. Een donkere nacht is van groot belang voor mens en dier. Voldoende duisternis heeft een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. Al die kunstmatige verlichting roept een natuurlijk verlangen naar duisternis op, bij dieren en mensen. Daarom vraagt de ZMf aandacht voor duisternis middels de Nacht van de Nacht.

Natuurlijk is licht vaak belangrijk en leuk. Maar er kan minder, slimmer en gerichter verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is. Meer weten over aanpak van lichthinder in Zeeland: klik hier voor de projectpagina lichthinder of ga naar de landelijk pagina www.nachtvandenacht.nl. Hier vindt u meer achtergrondinformatie, de evenementen op een rij en een pagina waar gemeenten en bedrijven zich kunnen aanmelden.

Tags: