Doe mee met de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

oktober 15, 2020

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’:
Tover jouw tuin om tot een natuurlijke en gebiedseigen Heuvelrugtuin in vijf (online) bijeenkomsten

Wil je graag leren wat natuurlijk en gebiedseigen tuinieren inhoudt en hoe ook jij daar mee aan de slag kunt in eigen tuin? Dan is dit daarvoor een mooie kans dichtbij huis en samen met mensen uit de buurt.

Cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’

De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is ontwikkeld voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. Je krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Verder krijg je uiteraard allerlei handige tips mee om zelf mee aan de slag te gaan. Want zelf ervaren is toch echt de beste én leukste manier om tuinieren in de (steeds groenere) vingers te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld die planten uitzoeken die het in jouw tuin extra goed zullen doen en weet je straks hoe je het nuttige insecten naar hun zin maakt. Aan het eind van de cursus staat niets jou meer in de weg om van jouw tuin een heerlijke Heuvelrugtuin te maken!

Waarom een Heuvelrugtuin?

Een groene, gezonde en prettige tuin die past in de unieke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, dat is een Heuvelrugtuin. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nodigt inwoners van vijf Heuvelruggemeenten (Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Zeist) uit om van hun eigen tuin een Heuvelrugtuin te maken. Zo zorgen we namelijk samen voor een betere leefomgeving voor nu en later. Tegelijkertijd beschermen en versterken we de prachtige natuur die het gebied rijk is.

Wat mag je van de cursus verwachten?

 • 5 begeleide cursusmomenten, waarvan 2 fysieke bijeenkomsten (op zaterdag en onder voorbehoud) en 3 online sessies via Zoom (’s avonds, doordeweeks).
 • De fysieke bijeenkomsten zijn bij jou in de buurt en worden, als ze door kunnen gaan met het oog op de maatregelen, volledig ‘corona proof’ georganiseerd.
 • Persoonlijke begeleiding en feedback van een bevlogen en ervaren docent en van je mede-cursisten.
 • Je doet basale kennis op van de belangrijkste principes achter natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. De cursusinhoud is op beginnersniveau en dus is er geen voorkennis vereist.
 • Je sluit de cursus af met een (digitale) map vol inzichten over eigen tuin, de nodige contacten die je om hulp of advies kunt vragen, een berg tips en handigheden en natuurlijk je persoonlijke goede voornemens voor in jouw Heuvelrugtuin.

Wat breng je mee als cursist?

Dankzij de bijdragen van gemeenten kunnen we de cursus in Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Zeist gratis aanbieden aan een groep geïnteresseerde cursisten. Daarvoor in ruil verwachten we dat je als cursist gemotiveerd bent en actief meedoet aan alle bijeenkomsten en opdrachten.

 • Je bent tenminste 4 van de 5 bijeenkomsten aanwezig. Mocht je een bijeenkomst missen, dan neem je de gemiste lesstof zelf door.
  De eerste 4 bijeenkomsten zijn tussen 21 november en 19 december. Bijeenkomst 1 is op een zaterdag en 2 t/m 4 op een nader te bepalen doordeweekse avond. De laatste bijeenkomst is in het voorjaar van 2021.
 • Je hebt zelf de apparatuur (camera, microfoon, stabiele internetverbinding) om mee te doen met de online bijeenkomsten via Zoom.
 • Je wil aanpassingen doen in jouw tuin of de manier waarop je die onderhoudt om hem meer natuurlijk en/of gebiedseigen te maken.
 • Je brengt het geleerde waar mogelijk in praktijk in je eigen tuin (of de plannen die je daarvoor maakt).
 • Je staat open voor het delen van ideeën en ervaringen met de docent en je mede-cursisten.

Iets voor jou? Schrijf je in!

Zie je de cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ helemaal zitten dit najaar? Schrijf je dan in als cursist via het formulier hieronder vóór donderdag 19 november. Heb je nog vragen? Daarmee kun je terecht bij Judith Algra via j.algra@ivn.nl.

Voor meer informatie over het project Heuvelrugtuinen zie www.jouwheuvelrugtuin.nl.

 

Tags: