Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
De stadswormerij in Amersfoort kan eindelijk van start!

De stadswormerij in Amersfoort kan eindelijk van start!

Edgar van Groningen is de initiatiefnemer van stadwormerij Amersfoort. Het plan is vrij eenvoudig: buurtbewoners en lokale horeca-ondernemers kunnen hun groene afvalstromen kwijt bij de stadswormerij. Deze groene stroom wordt door tijgerwormen opgegeten en weer uitgepoept. Bij deze omzetting wordt het afval flink verminderd in volume. Wat er overblijft is vermicompost: een zeer goede voedingsbodem voor uw (moes)tuin. Dit product kan terug gekocht worden van de stadwormerij.

Bij het opstarten van deze organisatie liep Edgar tegen een aantal hordes aan rondom wet- en regelgeving. Zo blijkt het dat wormen als vee worden gezien, en de compost dus moet voldoen aan de mestwetgeving. Daarnaast mag je als bedrijf niet zomaar afval verwerken zonder je als zodanig te registeren. De start van de stadswormerij heeft daarom even op zich laten wachten.

Op 15 januari echter heeft de gemeenterraad van Amersfoort toegezegd dat de problemen rondom wetgeving worden opgeheven voor de stadswormerij en dat deze op 1 februari open mag voor productie. Woon je in Amersfoort of in de buurt, ga dan vooral eens kijken en neem je groene afval mee! Kijk anders eens op de website.


Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI