De 3e Utrechtse Zon10daagse zit er alweer op

juni 11, 2018

De 3e Utrechtse Zon10daagse zit er alweer op

Op zondag 10 juni 2018, om 22:01 precies, sloot de derde Utrechtse Zon10daagse. We kunnen stellen dat de afgelopen 10 dagen er flink aan hebben bijgedragen dat we in Utrecht voorlopig geen schaduw hebben.
Want na de Grandioze Opening op vrijdag 1 juni  en de zaterdagse Bespaarbieb, dit keer in het teken van zonne-energie, kregen we de week van de vele gevarieerde activiteiten.

Op maandag kwamen veel mensen naar ANNE om zich te laten informeren over ‘PVT-panelen’: zonnepanelen waar elektriciteit én warm water uit komt. Er kwamen mensen die al meer dan 10 jaar zonnepanelen en een zonneboiler hebben, en die nu verder willen moderniseren. Er kwamen mensen die voor hun nieuw te bouwen huis of het oude huis wat voor hen net nieuw is, direct de goede keuzes willen maken.

Ook op maandag was de informatieavond voor Buurtstroom Griftkwartier 2 in de kinderboederij Griftsteede. Volle bak, net als bij voorganger Griftkwartier 1, waarvan op dag 8 van de Zon10daagse de opening plaatsvond. Initiatiefnemers Hans, Birgit en Caroline onthulden samen met Roeland Kreeft van dakeigenaar SSH en de vers geïnstalleerde wethouder Lot van Hooijdonk (het was haar eerste werkdag), het grote bord waar de 240 panelen op staan en waar alle deelnemers hun eigen panelen op kunnen intekenen.

Tussendoor hield de NMU twee goed bezochte trainingen, werd er gewerkt aan de “Dakenbrigade” voor nieuwe Buurtstroomprojecten voor heel Utrecht, aan nieuwe buurtinitiatieven voor collectieve inkoop en aan verdere vergroting van het netwerk aan Utrechtse VVE’s met eigen zonnestroom. Via de NMU kregen energieambassadeurs een training in energieadvisering, en kregen leden van energiecoöperaties en collectieven een training in de ontwikkeling van grotere zonnestroomprojecten.

Op zaterdagochtend was zo’n project te bewonderen: we gingen naar Solarpark Galecop, waar 8.000 panelen in mooie rijen op de grond staan en waar coöperatie E-lekstroom uitlegde hoe dat prachtproject tot stand is gekomen. Ter inspiratie van volgende zonnepanelenvelden in de regio én in gemeente Utrecht.

Ook op de slotdag was er veel activiteit. Heel Utrecht deed mee! Sommigen waren er misschien niet eens bewust van dat hun terrasbezoek, hun wandeling, fietstocht of gewoon het lekker in de zon liggen, onderdeel uitmaakten van de Zon10daagse. Dat was kenmerkend aan de derde Utrechtse Zon10daagse: veel mensen deden mee aan veel soorten activiteiten.

Nog 355 dagen en dan begint de volgende editie. Maar: je hoeft niet te wachten! Haak aan en geniet 365 dagen per jaar van de Utrechtse zon. Word energieambassadeur en help medebewoners aan zonnepanelen. Help een volgend Buurtstroomproject van de grond te krijgen. Inspireer anderen en laat jezelf inspireren via het netwerk van Energie-U.

En voor mensen die in Zuilen, Ondiep, Lageweide, Werkspoorkwartier en Schepenbuurt wonen of daar hun bedrijf hebben: het laatste nieuws uit de Zon10daagse is dat Buurtstroom Zuilen er komt! Er zijn nu genoeg zonnepanelen verkocht om het project door te laten gaan.