Belang van schone lucht hoog op agenda in de regio

maart 30, 2022

Belang van schone lucht hoog op agenda in de regio

In de regio wordt al een aantal jaren samengewerkt aan schone lucht in de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht Regio Utrecht. De uitvoeringsagenda is nu geactualiseerd. Inzet is het verbeteren van de volksgezondheid, samenwerking landelijk en regionaal, lobby richting Europa, het ontwikkelen en delen van kennis en het stimuleren van concrete maatregelen op relevante bronnen voor luchtverontreiniging. De NMU is partner in deze uitvoeringsagenda en zet zich concreet in voor maatregelen op het gebied van mobiliteit en houtstook. 

Belang van schone lucht

De verwachting is dat er over dertig jaar een kwart meer mensen in de provincie Utrecht wonen. Hierdoor stijgt het aantal woningen sterk, maar ook het aantal werklocaties en vervoersbewegingen. Daarnaast heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2021 de normen voor luchtkwaliteit aangescherpt. Deze aangescherpte waarden worden nog niet gehaald en zijn ook in 2030 in grote gebieden nog moeilijk haalbaar. Dat betekent dat er nóg meer gedaan moet worden om de lucht die we inademen gezond te maken en houden. De samenwerking in de regio op gezonde lucht gaat daarom onverminderd door. Het RIVM brengt voor de zomer in kaart welke aanvullende maatregelen nodig zouden zijn om in 2030 in heel Nederland aan de nieuwste WHO waarden te voldoen. Dan zal ook bekeken worden of op basis van deze aanscherpingen actie moet worden ondernomen om de regionale uitvoeringsagenda nog veder aan te scherpen.

Servicepunt gezonde mobiliteit

Vast staat dat er nóg meer gedaan moet worden voor schone lucht. Dat maakt de noodzaak voor schone mobiliteit alleen maar groter, want in onze steden en dorpen is verkeer en vervoer een van de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging. Maar daar kunnen we zelf veel aan doen, bijvoorbeeld door meer te fietsen, minder auto te rijden, auto’s te delen en elektrisch te rijden. En duurzame en gezonde mobiliteit draagt ook bij aan het halen van de klimaatdoelen, een betere bereikbaarheid van de regio en meer leefbaarheid in onze wijken en buurten.

Wil je daar meer over weten? Op ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit kun je terecht voor meer informatie. Voor zowel inwoners, maar ook voor gemeenten en werkgevers, hebben we informatie verzameld en op een rijtje gezet!

 

Lees hier het artikel dat we eerder schreven over de WHO advieswaarden.

Lees hier het artikel van de provincie Utrecht over de Regionale Uitvoeringsagenda Schone Lucht.