Plasticproject Bilthovens lyceum naar Europees festival

april 9, 2019

Plasticproject Bilthovens lyceum naar Europees festival

Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven is uitgekozen om namens Nederland haar Albatross project te presenteren op het internationale “Science on Stage” festival in Cascais, Portugal. De NMU heeft meegedacht met het programma en is aanwezig geweest als expert op een van de projectdagen.

Wat is het Albatross project?
Een project waarbij leerlingen in groepjes aan het werk gaan om minstens 100 mensen bewust te maken van het probleem van plastic afval op een innovatieve, Agile, manier die ze toekomstbestendig maakt.
Allereerst hebben de leerlingen de film Albatross gekeken. Daarna zijn ze aan de hand van de “design sprint methode” in groepjes aan de slag gegaan met de volgende vraag:
Wat zou je in je EIGEN leefomgeving kunnen doen om ervoor te zorgen dat meer albatroskuikens een volwassen vogel worden en dus geen vroege dood sterven?

Om dit te bereiken hebben de leerlingen een plan moeten maken dat aan de volgende criteria voldoet:
•    zorgen voor bewustwording van dit probleem bij 100 anderen in je eigen leefomgeving;
•    binnen drie dagen ontwikkelen;
•    uitvoerbaar zijn en uitgevoerd worden (gelukt bij alle leerlingen).

Halverwege het project kregen leerlingen de kans om de eerste opzet van het plan te verbeteren met behulp van experts uit overheidsinstellingen, bedrijfsleven en ideële stichtingen. Hierbij was Tim Bulters aanwezig namens de NMU als expert op het gebied van circulaire economie.

Tags: