Agroforestry kan nieuwe standaard worden voor duurzame landbouw

april 13, 2018

Agroforestry kan nieuwe standaard worden voor duurzame landbouw

Agroforestry, waarbij akkerbouw wordt gemengd met boomteelt, kan binnen vijftien jaar uitgroeien tot een nieuwe landbouwstandaard van Nederland. Dat is een conclusie van de  dialoogbijeenkomst die Wageningen University & Research op 4 april in Flevoland organiseerde. Agroforestry kan als duurzaam, natuurinclusief en regeneratief productiesysteem een belangrijke bijdrage leveren aan het verduurzamen van de landbouw, denken de deelnemers.

AgroforestryZowel landbouw als maatschappij hebben oren naar agroforestry vanwege de perspectieven voor het verduurzamen van de landbouw, door de positieve impact op biodiversiteit, milieuvriendelijke gewasbescherming, waterkwaliteit en opbrengsten. En last-but-not-least zorgt agroforestry ook voor een aantrekkelijker landschap om in te wonen en te recreëren.

Wereldwijd wordt er al veel gewerkt met de mengteelt van meerjarige planten, zoals bomen en struiken, en eenjarige gewassen zoals groentes en granen. Deze combinatie van bomen en ‘gewone’ gewassen wordt agroforestry genoemd, een natuurinclusieve en duurzame manier van landbouw bedrijven. Voor de Nederlandse situatie komt deze mengteelt nu ook binnen handbereik.

Lees meer op de website van de WUR.