‘Adoptieouders’ gezocht voor 800 bomen Amelisweerd

maart 28, 2018

‘Adoptieouders’ gezocht voor 800 bomen Amelisweerd

Ruim 800 bomen in het Markiezenbos op Amelisweerd zijn op zoek naar iemand die ze wil adopteren. De bomen worden gekapt als de geplande verbreding van de A27 doorgaat. 

De eerste deelnemers van de bomen adoptieactie in Nieuw-Amelisweerd bij een zomereik van honderden jaren in het Markiezenbos van Nieuw-Amelisweerd die dreigt te worden gekapt voor de aanleg van de verbreding van snelweg A27. Foto: Rob Huibers

Daarom organiseerde campagneteam Bescherm het Bos van actiegroep Kerngroep Ring Utrecht op 25 maart een actie om het bos te beschermen. Bescherm het Bos zoekt mensen die de bomen willen adopteren, want de bomen kunnen niet voor zichzelf opkomen.

Hoe meer Utrechters bomen adopteren, hoe sterker het signaal dat Utrecht tegen de verbreding van de A27 is. Volgens de actievoerders loopt het ecosysteem van het hele bos gevaar, nu er nog meer bomen moeten verdwijnen dan bij de aanleg van de snelweg in 1982.

In het bedreigde bos staan eeuwenoude bomen, waaronder een 200 jaar oude zomereik, die je voor vijf euro kunt deel-adopteren. De opbrengst van de actie wordt gebruikt om de campagne uit te breiden en te ondersteunen.

Enkele bomen hebben al een virtueel baasje gevonden: onder andere cabaretier Vincent Bijlo, stadsdichter Hanneke van Eijken en GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg doen mee aan de actie.

Maar er zijn nog genoeg bomen over, dus doe mee en adopteer ook een boom!

Andere deelnemers zijn:

  • Jos Kloppenborg – Vrienden van Amelisweerd
  • Peter Polder & Yvonne Timmermans – GroenFront!
  • Judith Scherrenberg – Buurtschap Amelisweerd-Rhijnauwen
    Mieke Baldé – tuinder op biologische tuinderij De Volle Grond, vertegenwoordiger van de ondernemers op de landgoederen:
    Tuinderij De Volle Grond, Bloemkracht8, Tuinderij Amelis’Hof, de Veldkeuken, MOA | Museum Oud Amelisweerd, boerderij De Zonnewijzer, Stayokay Utrecht/Bunnik, Theehuis Rhijnauwen
  • Maarten van Heuven – Partij van de Dieren Utrecht
  • Sterre Westenbrink en Saree Geurts –  Studentenvereniging STORM
  • Zita Veugen en Carmen Heijligers – Green Office Utrecht Hogeschool Utrecht

Bron: DUIC