5 tips: zo is de Nationale Week Zonder Vlees een eitje

maart 4, 2019

5 tips: zo is de Nationale Week Zonder Vlees een eitje

Het is bijna zover: over een week begint de Nationale Week Zonder Vlees! Alle Nederlanders worden opgeroepen om in de week van 11 tot en met 17 maart geen vlees te eten. Het doel is om Nederlanders bewust te maken van hun vleesconsumptie en om ze te laten zien dat vegetarisch eten helemaal niet moeilijk of saai is. Iedereen kan meedoen aan de NWZV: particulieren, gezinnen, bedrijven, scholen, kantines en restaurants. Doe je ook mee?

De Nationale Week Zonder Vlees is in 2018 door Istabel Boerdam (www.dehippevegetarier.nl) in het leven geroepen. Dit jaar vindt dus de tweede editie plaats en zal vanaf nu jaarlijks worden gehouden. Isabel is zelf al sinds haar negende vegetariër. “Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.” Om je vast een eindje op weg te helpen hebben we hieronder 5 tips verzameld om jouw Week Zonder Vlees goed door te komen.

Vegetariseer
Als je vegetarisch wilt koken hoef je niet ‘from scratch’ te beginnen. Je kunt een gerecht waar normaal gesproken vlees in zit ook vegetarisch maken. Je kan bijvoorbeeld vlees simpelweg weg laten, vervangen door vleesvervangers of nootjes toevoegen in plaats van vlees.

Google recepten
Je hebt er vast wel eens gebruik van gemaakt: de sites van Smulweb, 24Kitchen, Albert Heijn en nog veel meer websites waar recepten op staan. Het is een goede bron van inspiratie. Maar waar je als consequent vleeseter misschien nog geen gebruik van hebt gemaakt is het ‘vegetarisch’ filter. Tijd om deze functie eens te verkennen.

Bedenk je waar je het voor doet
Je kan verschillende redenen hebben om vegetarisch te eten: je hebt een groot hart voor dieren, je wilt gezonder leven, je wilt je impact op het milieu aanzienlijk verminderen. Er is genoeg te bedenken. Misschien komt er wel een moment waarop je inspiratie echt op is en een avondje vlees eten erg verleidelijk is. Bedenk je dan waarom je bent begonnen met een vleesloze week.

Voorkom verzet
Er zal altijd een groep mensen zijn die het van een vegetarische maaltijd nou eenmaal tegenstaat. Ze hebben dan het idee dat er iets mist, of dat de maaltijd zonder vlees niet zal vullen. Verwacht je verzet, maar wil je mensen (gezinsleden, gasten, medewerkers, scholieren, enz) meekrijgen? Kondig dan gewoonweg niet aan dat de maaltijd vegetarisch is! De kans zit er dik in dat ze het niet eens doorhebben, en anders zijn ze vast positief verrast door de veelzijdigheid van vegetarisch eten!

Schrijf je in bij NWZV
Stichting Nationale Week Zonder Vlees helpt je graag een handje. Daarom kan je je inschrijven voor de NWZV om assistentie op maat te krijgen. Als particulier ontvang je een magazine met allerlei tips, recepten, interviews en groentefeitjes. (zo lang de voorraad strekt. Andere inschrijvers krijgen ‘m digitaal.) Voor restaurants is er een aparte website gemaakt, scholen kunnen gratis een lespakket downloaden en bedrijven en bedrijfs-/schoolkantines kunnen mailen naar weekzondervlees@gmail.com.

Wil je je liever niet op de website inschrijven, maar wel laten zien dat je het belangrijk vindt om minder vlees te eten? Meld je dan aan op het Facebookevenement. Wil je meer weten over NWZV, tips krijgen of leren over de impact van vleesconsumptie? Ga dan naar www.weekzondervlees.nl.

 

Tags: