5 tips voor een eekhoornvriendelijke tuin

april 2, 2021

5 tips voor een eekhoornvriendelijke tuin

Wat een schattige beestjes, die eekhoorns. En nu we mei naderen, begint bijna de tweede voortplantingsperiode van deze knagers. Hier wat handige tips, zodat jij jouw tuin eekhoornvriendelijk kunt maken.

Wist je dat Eekhoorns twee keer per jaar een nestje maken? Een eind december / begin januari en de tweede in mei/juni

1. Maak je tuin op

Eekhoorns houden van struiken en veel aaneengesloten bomen. Zoals de Notelaar, Inheemse eik, Hazelaar en Tamme Kastanje beuk. Ook vinden zij hoekjes met bladeren en takken fijn.

2. Klaar voor het nesten

Eekhoorns nestelen in boomholtes of hoog in bedekte bomen. Om eekhoorns naar je tuin te lokken moet je ervoor zorgen dat je genoeg materiaal hebt, waarmee zij een nest kunnen maken. Denk aan mos, gras, bebladerde takjes en afgestripte bast. Eekhoorns houden ervan om hun nest zacht te maken aan de binnenkant. Naast het verzamelen van deze materialen kan je ook een nestkastje kopen. Zorg er alleen wel voor om deze minimaal 5 meter hoog te hangen en dat de opening naar het noordoosten wijst.

3. Voedingsplan

Net zoals een nestkastje, kan je voor de eekhoorns in jouw tuin ook een voedersilo ophangen. Eekhoorns eten veel dingen, zoals eikels, hazelnoten, kegels van naaldbomen en walnoten. Maar ook eten zij ook besjes, insecten en nog veel meer. Tevens zou je ook eekhoornvoedsel kunnen kopen. Om ervoor te zorgen dat dit voedsel niet opgegeten wordt door andere dieren, kan je touwen of takjes in de lucht hangen en het eten hierin plaatsen. Eekhoorns zijn van nature kampioen gymnastiek, dus dat klauteren gaat ze goed af. Zoek alleen wel een rustige plek op, aangezien eekhoorns tijdens hun maaltijd op de plek van het eten blijven zitten.

Fun fact! De Latijnse naam van de eekhoorn, Sciurus vulgaris, betekent ‘gewone schaduwstaart’.

4. Waterplan

Eekhoorns hebben moeite om vocht uit hun voeding te halen. Zet daarom ook altijd een waterbakje in je tuin. Belangrijk is om deze elke dag opnieuw te verversen. Deze waterbak kan je het beste plaatsen bij de favoriete boom van de eekhoorns en kan je net zoals het voedsel tussen touwen en takjes plaatsen.

5. Eekhoornbrug

Als laatste is het leuk om een eekhoornbrug te plaatsen in je tuin. Hiermee kunnen eekhoorns van boom tot boom klauteren en vanaf de schutting de bomen bereiken.

Met deze tips kan je van jouw tuin een mooie plek maken voor de eekhoorns. Wees alleen niet beledigd als ze er soms niet zijn, eekhoorns houden ervan om meerdere huisjes te hebben. Maar met voldoende eten en drinken zullen ze weten dat jouw tuin ook hun plekje is. Wil je ze bekijken? De kans is het grootst dat je ze vroeg in de ochtend of de namiddag ziet.

Tags: