334 zonnepanelen shinen op de Havenloods

mei 9, 2018

334 zonnepanelen shinen op de Havenloods

Sinds september schitteren 334 zonnepanelen op het dak van de Havenloods. In samenwerking met het energiecollectief van industrieterrein Lage Weide heeft DeFabrique de mogelijkheden onderzocht. “Het advies voor het aantal panelen lag lager dan dat er nu op de Havenloods liggen. We wilden liever méér energie opwekken, dan minder,” vertelt directeur Allart van Eck.

Groene stroom

“Er is gerekend met 950 vollast uren, dat is de tijd dat de panelen optimaal functioneren. Het zou voldoende moeten zijn voor het dagelijkse energieverbruik. Voor de pieken in de avond kopen we nog groene stroom in, daar kan helaas nog geen accu tegenop,” aldus Van Eck.

Zonnige investering

De investering in zonnepanelen is vooral genomen vanuit milieu-overwegingen. “Financieel is het rendement niet zo hoog, nog geen vijf procent,” vertelt Van Eck. “Maar het maakt je als bedrijf wel onafhankelijker in jaren van recessie. Het is prettig als je in minder vette jaren geen stroomrekening hebt. Daarnaast maakt het onze onderneming weer een stukje groener.”

Vlog

Ook is er een leuke vlog te volgen hoe 87.000 kwh aan groene stroom ontstaat. bekijk het hier: