10.000 bomen uitgedeeld voor vergroening van provincie Utrecht

maart 19, 2021

10.000 bomen uitgedeeld voor vergroening van provincie Utrecht

Honderden gelukkige Utrechters kwamen afgelopen weekend ondanks het slechte weer naar een van de ‘bomen-drive-thru’s’ om hun gratis inheemse boompjes op te halen. Enthousiaste vrijwilligers hielpen ze daarbij, natuurlijk op een coronaveilige manier. De provincie Utrecht heeft deze Bomen Uitdeelactie van Plan Boom – een project van de NMU en Landschap Erfgoed Utrecht – mogelijk gemaakt.  

10.000 jonge boompjes, zoals haagbeuk, gele kornoelje en meidoorn, vonden nieuwe eigenaars. De nieuwe eigenaren geven de bomen een mooie groeiplek in een voor- of achtertuin, in een buurtuin, op een schoolplein of op een boerenerf.

De boompjes zijn verspreid over de provincie met behulp van vrijwilligers en bomenhubs van Meer Bomen Nu, dat spontaan opgekomen boompjes oogst en weer uitdeelt in zogenoemde bomenhubs. Maar liefst vijf bomenhubs deden mee en ontvingen bewoners van Mijdrecht tot Rhenen.

Wouter Leyn, van bomenhub Cloo&Leyn in Doorn: “Als groentelab/voedselbos werkten we als vanzelfsprekend mee aan deze actie. Zo hebben we veel leuke mensen ontmoet, echte bomenliefhebbers. De sfeer zat er goed in! Het was erg leuk om gezamenlijk de provincie Utrecht een stukje groener te maken.”

Goed voor mens en natuur

Het is erg belangrijk dat er meer bomen komen, vinden de initiatiefnemers. De provincie Utrecht staat voor een grote klimaatopgave en bomen nemen CO2 op, zorgen voor een goede waterhuishouding en koelere steden en dorpen. Bomen versterken de natuur en verhogen de soortenrijkdom. Het is dus goed voor de mens én de natuur als we de woonomgeving vergroenen.

Nieuwe kansen?

De Uitdeelactie was zo’n groot succes dat alle bomen razendsnel vergeven waren. Wie te laat was, kan via het onderstaande formulier op de hoogte blijven van eventuele vervolgacties.

Samenwerking

De Uitdeelactie was een samenwerking van Plan Boom Utrecht (Natuur en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht) en Meer Bomen Nu. Meer Bomen Nu heeft de actie ondersteund met vrijwilligers en bomenhubs om een coronaproof ‘drive-thru’ te creëren zodat nog meer bomen een plekje krijgen. De actie is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.

Tags: