Bouwen aan mijn eigen duurzame woning: slopen

Bouwen aan mijn eigen duurzame woning: slopen

Wat doen de mensen die bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht werken eigenlijk zelf om hun eigen voetafdruk te verlagen? Sofie ten Have wilde al jaren wonen in een energieneutraal huis. In haar eerste vlogje zijn de eerste stappen naar een duurzaam woonpaleisje te zien.

juli 12, 2022

Bouwen aan mijn eigen duurzame woning

Het is niet de meest voor de hand liggende droom, maar ik wil het al jaren: wonen in een energieneutraal huis. Na tochtige huurhuizen in mijn studententijd, waar ik soms niet eens voor groene stroom kon kiezen, en na jaren praten over isolatie en warmtepompen is het eindelijk zo ver. In mijn eerste vlogje, Slopen!, zijn de eerste stappen naar een duurzaam woonpaleisje te zien 😊.

Samen met 7 anderen heb ik de oude boerderij van mijn ouders gekocht. We toveren deze nu om naar een fijne en duurzame woning voor een woongroep van acht. Met een energie adviseur, architect en aannemer die wel open staat voor wat nieuws, hebben we de bouwplannen gemaakt. Het is allemaal leuk en aardig, biobased isoleren, bodem- of pvt-warmtepomp en zo veel mogelijk materialen hergebruiken. Maar de praktijk is natuurlijk weerbarstig, zeker in een huis deels uit 1880. Zie maar eens de kieren te dichten zonder pur, het linoleum zo eruit te krijgen dat je het opnieuw als vloerbedekking kan gebruiken of het investeringsgeld te vinden voor een pvt- of bodemwarmtepomp. Met vallen en opstaan en compromissen – een luchtwarmtepomp zal ons ook van het gas af helpen –  komen we hopelijk over een aantal maanden wel waar we willen zijn: een energieneutraal huis!

Bekijk het eerste vlog!

Tags:
Profiel Sofie ten Have

Sofie ten Have

Projectleider klimaat – duurzame warmte