Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Verslag praktijkmiddag Hitte in de stad

Verslag praktijkmiddag Hitte in de stad

Het Roerplein in de Utrechtse Rivierenwijk stond op woensdag 19 juni centraal tijdens de praktijkmiddag Hitte in de stad. De dag waarvan weermannen voorspelden dat die de warmste ooit kon worden. Het Roerplein is een van de locaties waar in het najaar bomen en planten worden neergezet. De deelnemers aan de praktijk middag konden zelf aan de slag met stedenbouwkundige aanpassingen.

De stad houdt meer hitte vast dan het platteland. Dat is het stedelijk hitte-eiland effect (SHE). De verwachting is dat het aantal hele warme dagen de komende jaren gaat toenemen. Groen in de stad kan stedelijke hitte verminderen en zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners.

Onderzoek

Binnen het driejarig project ‘Hitte in de stad’ onderzoeken Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), IVN en Milieucentrum Utrecht het stedelijk hitte eiland effect en de mogelijkheden om dit met groene en blauwe maatregelen te verminderen. Lees hier de resultaten van het onderzoek.

Verticale tuinen

Deelnemers (beleidsmedewerkers en ontwerpers) fietsten op de praktijkmiddag langs de verticale tuinen aan de Simplonbaan in Lunetten. Deze tuinen hangen aan de flats en vormen zo een groene wand die voor verkoeling kan zorgen. Vervolgens is het Roerplein bezocht waar werd gesproken hoe je hitte kan opvangen als je de inrichting en het ontwerp aan past.

Wat kan je doen

Onder leiding van landschapsarchitect Ronald van der Heide is tijdens de middag onderzocht welke mogelijkheden vanuit de bestaande bouw op deze locatie gerealiseerd kunnen worden. Van der Heide over het plein: ,,Het plein nodigt nu niet uit om iets te doen. Er wordt ook weinig gebruik van gemaakt. Er staat wel groen, maar je ziet het eigenlijk niet. Als je bomen of struiken ziet, maakt het al verschil of je het warm hebt of niet.”

Echt plein

Architect Van der Heide ziet echter wel degelijk kansen om iets van het pleintje te maken. ,,Het is wel een echt plein, er is geen verkeer, en je hebt tuinen die er op uit komen. Als je er een echt plein van maakt, met wat meer bomen en groen, dan nodigt het veel meer uit. Ook voor groenbeheer.”

Bewoners maken groenplan

Op het plein wordt, op initiatief van omwonenden, groen aangelegd op kosten van de gemeente Utrecht (in het kader van de wijkgroenplannen). Hoe dit er uit gaat zien en wat er allemaal komt, bepalen de bewoners. De NMU betrekt bewoners bij het maken van een groenplan voor het plein.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI