Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Meeuwentuin Amersfoort een feit

Meeuwentuin Amersfoort een feit

De eerste steen voor de Meeuwentuin in Amersfoort is uit de grond. Mede dankzij de NMU verandert een stenig plein in fraaie binnentuin. De tuin is vanuit de NMU gerealiseerd in het kader van het project Hitte in de stad.

Het stenige pleintje naast de portiekflat aan de Meeuwenstraat in Amersfoort wordt straks een groene oase. Buurtbewoonster Christine Raven nam het initiatief om hier een buurttuin aan te leggen. De Meeuwenstraat ligt in de wijk Liendert in Amersfoort. Om die wijk heen is redelijk wat groen, maar met name bij de flats liggen stenige parkeerterreinen en grote vlakken met trottoirtegels.

Buurtbewoners

Een aantal buurtbewoners is, samen met wethouder Rob van Muilekom van Amersfoort, aan de slag gegaan. Maar liefst 1.700 tegels zijn verwijderd. Daarna werd een begin gemaakt met het stapelen van stoeptegels waarmee een soort verhoogde borders voor kruiden en andere planten worden gemaakt. Ook worden de stenen gebruikt voor zitplekken.

Groene Oase

Het wordt een stuk groen ter grote van een behoorlijke achtertuin. Met een gezellige plek om te zitten in het midden. Rond deze plek komt een fraaie tuin, met wat fruitbomen, een kruidentuin en een moestuin. Inmiddels spreken de initiatiefnemers over ‘de Meeuwentuin’.

Het ecologisch hoveniersbedrijf Het Wilde Land maakte samen met de buurtbewoners en Stichting 033GROEN het ontwerp voor de tuin. De aanleg wordt mogelijk gemaakt vanuit een gemeentelijk buurtbudget en een bijdrage uit het project van de NMU over hitte in de stad.

Groen om hitte tegen te gaan

De NMU ondersteunt dit initiatief en ziet het als voorbeeld voor het aanpakken van hitteplekken in de stad. De NMU onderzocht het probleem van hitte in Utrechtse steden. “Meer groen in de stad, ook op kleine locaties zoals de Meeuwenstraat, kan bijdragen aan het verminderen van hitteproblemen in de stad”, aldus Marcel Blom. ”We vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de invloed van groen op hun leefomgeving. Hoe meer steen en beton, hoe moeilijker de hitte weg kan uit de stad. Vooral ’s nachts geeft die hitte veel overlast.”

Roerplein

Andere plekken die de komende tijd via het NMU-project worden vergroend zijn het Roerplein in Utrecht en het schoolplein van Daltonschool UniQ in Nieuwegein.

Meer informatie: Marcel Blom (030 2567359, m.blom@nmu.nl)

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI