Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Groen Roerplein feestelijk geopend

Groen Roerplein feestelijk geopend

Roerplein_bollen_kleinOp 3 november werd het nieuwe, groene Roerplein feestelijk geopend. Buurtbewoners en leerlingen van de nabije W.G. van de Hulstschool zijn trots op de groene oase. Net als de NMU, die vorig jaar het bewonersinitiatief ondersteunde om het plein in de Utrechtse Rivierenwijk te vergroenen.

Bij de opening sprak landschapsarchitecte Anne-Mette van Lieshout – Andersen. Zij maakte het ontwerp voor het Roerplein op basis van wensen en ideeën uit de buurt en de schoolkinderen. Het plein werd voorheen gedomineerd door grijze stoeptegels, maar nu is het een groene oase in de Rivierenwijk. Er kwamen bomen, struiken, slingerende paadjes, een watertappunt en wat houten speelelementen. Het ronde bankje bleef staan, maar in het midden staat nu een prachtige notenboom.

Mooi ontwerp en nieuwe beheerploeg
De gemeente Utrecht beloonde het initiatief vanuit het Wijkgroenplan voor de wijk Zuidwest. Door de ondersteuning van de NMU kon een mooi ontwerp worden gemaakt en konden de uitvoeringskosten laag blijven. Bovendien regelde de NMU dat er een beheerploeg is samengesteld. Deze groep van actieve wijkbewoners neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer van het Roerplein op zich.

Buurtbewoner Kees sprak tijdens de opening namens de beheerploeg de basisleerlingen toe. Die beloofden af en toe ook een oogje in het zeil te houden, zeker omdat ze een deel van het groen mogen gebruiken om eigen bloemen en kruiden te planten. Bij de opening plantten de leerlingen van groep 5 alvast de bolletjes voor onder andere blauwe druifjes. Eén van de klassen had een lange, kleurige banner geschilderd met de tekst ‘De W.G. van de Hulstschool feliciteert het Roerplein’.

Vergroening geeft verkoeling bij hitte
Het vergroenen van de openbare ruimte helpt om problemen met hitte in de stad tegen te gaan. Op zomerse dagen kunnen stenige plekken behoorlijk opwarmen, en blijft de hitte in de stad hangen. Dat kan effecten hebben op de gezondheid van mensen.

Om dit probleem aan te pakken voerde uit de NMU een project over hitte in de stad, waarbij samen met wetenschappers en met bewoners in vier gemeenten metingen zijn verricht. Het samen met bewoners vergroenen van plekken was het laatste onderdeel van het project. Het vergroenen van het schoolplein van Daltonschool UniQ in Nieuwegein wacht nog op (financiële) ondersteuning, maar het Roerplein in Utrecht en een pleintje aan de Meeuwenstraat in Amersfoort zijn inmiddels aangepakt!
Meer weten?

Zie de pagina Hitte in de stad voor meer informatie.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI