Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Werken aan een koele stad

Werken aan een koele stad

hitteOp hele warme dagen blijft de warmte in de stad hangen. Grote steden kunnen 10 graden warmer blijven dan hun omgeving. Na een aantal warme dagen krijgen mensen slaapproblemen, de arbeidsproductiviteit neemt af en de luchtkwaliteit verslechtert. Daarom is de NMU een project gestart om te kijken op welke locaties het warmte-effect het grootst is. 

Er zijn alternatieven om de stad koel te houden, anders dan airconditioners, die veel energie verbuiken en ook weer warmte buitenshuis afgeven: meer groen en water, aanpassen van bouwwijze en materialen en andere koelsysytemen.

In de steden Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein en Veenendaal worden metingen verricht. We gaan dit doen samen met 200 vrijwilligers, die een thermometer krijgen en ook hun ervaringen op warme dagen zullen doorgeven. Daarnaast gaat de Universiteit Wageningen in de stad Utrecht officiële metingen uitvoeren.

Vorige zomer is een eerste begin gemaakt met de voorbereidingen. Onder respondenten van de Groene Peiler, de online enquête van de NMU, is een vragenlijst uitgezet. Veel mensen maken zich zorgen over de toenemende hitte in de stad, zo blijkt.

Zo`n honderd mensen hebben zich vorige zomer al gemeld om mee te werken aan het vervolgonderzoek. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt binnenkort bericht.

De werving van extra vrijwilligers gaat in april van start. De vrijwilligers worden goed voorbereid, zodat ze aan de slag kunnen zodra sprake is van een hittegolf.

De inschrijving is gestopt. We hebben voldoende deelnemers!

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI