Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Belevingsonderzoek naar hitte in de stad

Belevingsonderzoek naar hitte in de stad

hot_undersprinkler_nbclosangeles_comAl ruim 150 mensen hebben zich gemeld om deze zomer de temperatuur te meten in hun eigen woonomgeving. Deze week is de werving van vrijwilligers gestart. Bewoners van Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Nieuwegein doen mee met een grootscheeps onderzoek naar hitte in de stad. Drie Utrechtse natuur- en milieuorganisaties brengen, samen met de bewoners, de hitte in de verschillende stadsdelen in kaart. Deelnemers kunnen zich via deze site opgeven en ontvangen bij aanvang van de metingen gratis een thermometer. 

In de steden is het tijdens een warme periode in de zomer vaak warmer dan op het omliggende platteland. Vooral ’s nachts blijft de hitte lang hangen, waardoor mensen mogelijk last hebben van de warmte en op den duur gezondheidsproblemen krijgen. De stad ontwikkelt zich tot een soort Hitte Eiland. Door de klimaatverandering wordt dit warmte probleem groter.

Meer groen, minder warm

De drie organisaties, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), het Milieucentrum Utrecht en IVN- Consulentschap, vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden van de invloed van groen of juist steen, beton dan wel asfalt op hun eigen leefomgeving. Een terras met alleen stenen is in de zomer veel warmer dan een tuintje met gras en struiken en bomen.

Utrechtse steden

Daarom worden in de steden Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein en Veenendaal de metingen door bewoners verricht. Gewoon thuis, in de eigen woon- of slaapkamer en op het balkon of in de tuin. Zo`n tweehonderd vrijwilligers krijgen hiervoor een thermometer thuisgestuurd en zij noteren twee keer per dag hun ervaringen tijdens een aaneengesloten warme periode.

Bakfiets

Daarnaast gaat de Universiteit Wageningen in de stad Utrecht officiële metingen uitvoeren. Dit gebeurt via een meetinstallatie op een bakfiets, waarmee over een etmaal verdeeld meerdere rondjes door de stad wordt gereden. Ook worden weerstations op diverse plekken in Amersfoort en Utrecht neergezet. Zodra een aantal zeer warme dagen zich aandient, wordt het draaiboek in werking gesteld.

Hete lokaties

De resultaten van de metingen worden geanalyseerd en de heetste locaties in de vier gemeenten in kaart gebracht. Op deze locaties wordt bekeken welke maatregelen genomen kunnen worden, bijvoorbeeld door de aanleg van geveltuintjes, waterpartijen of bomengroepen.

Vrijwilligers

Vorige zomer is al een eerste begin gemaakt met de voorbereidingen. Onder respondenten van de Groene Peiler, de online enquête van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is een vragenlijst uitgezet. Veel mensen maken zich zorgen over de toenemende hitte in de stad, zo blijkt. Zo’n honderd mensen hebben zich toen al gemeld om mee te werken aan het vervolgonderzoek. Er zijn veel belangstellenden nodig, want wanneer gemeten wordt, hangt af van de temperatuur en een deel van de vrijwilligers zal wellicht op vakantie zijn.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI