Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Cradle2cradle

Cradle2cradle

De grondstoffen raken op, de mensheid consumeert steeds meer. We moeten naar een wereld zonder afval, een wereld van kringlopen. Dat is waar de Cradle2Cradle theorie voor staat: alle materialen in een product kunnen gerecycled worden of zijn composteerbaar. De Provinciale Milieufederaties hielpen mee om diverse Cradle2Cradle producten van de grond te krijgen.

Zo zijn er in samenwerking van de zuidelijke Milieufederaties mode producten in ontwikkeling, wordt er in Drenthe gewerkt met lokaal en natuurlijk isolatiemateriaal (hennep) en is er in Groningen een groep agrariërs bezig met het toepassen van de C2C principes op een heel gebied. De Milieufederaties in Noord Holland en Utrecht zijn betrokken bij de ontwikkeling van een C2C stoel cq straatmeubilair.

Wat is Cradle2Cradle?

Cradle2Cradle is een nieuwe visie op duurzaamheid die bedacht is door William McDonough en Michael Braungar. De kern van het Cradle2Cradle principe is: afval is voedsel. Bij de productie van een nieuw product moeten alle gebruikte materialen na gebruik van het eerste product weer inzetbaar zijn voor bouw nieuwe producten of composteerbaar zijn. Op die manier is er geen afval meer en kan alles hergebruikt worden.

Hoezo een stoel?

Slot Loevestein gaf opdracht aan het Utrechtse ontwerpbureau Well Design om een C2C Kasteelstoel te ontwerpen. Een stoel die schakelbaar en stapelbaar is, gemakkelijk zit en past bij de uitstraling van het Kasteel. De NMU draagt financieel bij aan het ingewonnen advies en aan de communicatie omtrent deze stoel. De NMU heeft aan de ontwerpeisen toegevoegd dat de stoel ook interessant is voor de particulier, voor de woonkamer of eetkamer thuis. En dus betaalbaar is. Gekeken wordt nog naar de logistiek: kan de stoel geleased worden of ingeruild?

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met Ieke Benschop, i.benschop@nmu.nl, 030 – 2567 355.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI