Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Rechter: natuur ‘Valse bosjes’ gaat voor autosloperij in Eemnes

Rechter: natuur ‘Valse bosjes’ gaat voor autosloperij in Eemnes

De Valse Bosjes. Foto: Francine Hijmans van den Bergh, Natuurmonumenten

De Valse Bosjes. Foto: Francine Hijmans van den Bergh, Natuurmonumenten

De Raad van State heeft de milieuvergunning van de provincie Utrecht voor een autosloperij in Eemnes vernietigd. De autosloperij ligt midden in het beschermde natuurgebied ‘De valse bosjes’ en werkte al tientallen jaren zonder milieuvergunning. De NMU en Natuurmonumenten zijn blij met deze uitspraak. Zij hopen dat er na jaren praten nu eindelijk een oplossing komt waarbij ‘De valse bosjes’ een schitterend natuurgebied wordt en de autosloperij wordt uitgeplaatst.

Tot verbazing van de NMU en Natuurmonumenten verleende de provincie vorig jaar plotseling een milieuvergunning aan het bedrijf. Dit terwijl uit het ter plaatse uitgevoerde natuuronderzoek duidelijk bleek dat de autosloperij de natuurwaarden van de Ecologische Hoofdstructuur aantast. Kort gezegd worden marterachtigen, ree en mogelijk ook amfibieën door de aanwezigheid van de autosloperij verstoord en tast het bedrijf de ecologische verbindingszone tussen Gooi en Eemland aan.

De Raad van State heeft de milieuvergunning voor de autosloperij echter vernietigd: De provincie Utrecht had de vergunning op grond van het natuuronderzoek niet mogen verlenen. Het bezwaar tegen de verleende vergunning was aangespannen door de NMU samen met Natuurmonumenten. De Raad van State vindt dat gelet op het uitgevoerde natuuronderzoek de provincie ‘niet deugdelijk heeft onderbouwd waarom de natuurwaarden niet of in niet onaanvaardbare mate wordt aangetast bij het in werking zijn van de inrichting’.

Kijk hier voor meer informatie in het persbericht

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI